Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstavbu kanalizace v Chrastavě komplikují podmínky pro udělení dotace

Obyvatelé Vítkovské ulice v Chrastavě usilují už dlouho o vybudování kanalizace. A přestože by město rádo místním vyhovělo, bojuje se získáním dotace.

Náklady na tento projekt se pohybují okolo 15 milionů korun. „A to se týká jen vybudování kanalizace jako takové. Město by rádo vybudovalo i chodníky a provedlo kompletní rekonstrukci povrchu silnice,“ uvedl starosta Michael Canov.

Situaci navíc komplikovalo, že na podobné projekty neexistuje žádný dotační program, pak se ale na město usmálo zdánlivé štěstí. „Objevil se totiž program Státního fondu životního prostředí, kde mohlo město o dotaci na výstavbu kanalizace požádat,“ komentoval Canov.

Jenže radost netrvala dlouho. Součástí žádostí o dotaci je totiž podmínka, že žadatel musí být vlastníkem kanalizace v dalších částech města. A tím je v Chrastavě SVS. „Jsme společně s dalšími 457 obcemi minoritním vlastníkem,“ vysvětlil Canov.

SVS je správcem kanalizace, stará se o její údržbu, ale její úlohou není budovaní kanalizace na nových místech. Chrastava si tak zažádala o udělení výjimky ohledně vlastnictví, tu ale bohužel nedostalo. „Podle Evropské komise má tato podmínka zajistit, že nedojde k fragmentaci vlastnické struktury, k tomu ale v našem případě vůbec nedojde,“ komentoval starosta a dodal, že takový přístup by mohl potkat všechny ostatní akcionáře, tedy 457 měst a obcí. „Podobného výroku se dočkal i Liberec, kde šlo o vodojem.“

Vedení Chrastavy se ale nevzdává. Žádost o dotaci přese všechno připravuje a bude znovu žádat o udělení výjimky. „Pokud se nám nepodaří uspět, musíme se s mířit s tím, že při vyhlášení tohoto dotačního programu, který bude pro 458 obcí nedosažitelný, při nás stáli místo svatých pekelníci,“ zakončil Canov.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSOL

Štítky Chrastava, kanalizace, dotace, Michael Canov, Státní fond životního prostředí, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavbu kanalizace v Chrastavě komplikují podmínky pro udělení dotace  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.