Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Osečné skončí lékařská pohotovost. Byl o ni malý zájem

V Osečné na Liberecku už nebude lékařská pohotovost. Za minulý rok ji totiž vyhledalo pouze 242 pacientů. A kraj Lázním Kunratice za provoz této služby zaplatil přes milion korun.

V přepočtu to bylo téměř 4500 korun za pacienta. Liberecký kraj platí lékařskou pohotovost na deseti místech a letos ho tato péče přijde na 15,5 milionu korun.

Příští rok by měl podle Sobotky přinést změny ve financování nejen lékařských pohotovostí, ale také urgentních příjmů v nemocnicích. „Liberecká nemocnice je ve věstníku označena jako první typ urgentního příjmu s traumacentrem, tam se předpokládá 30 milionů korun na podporu provozu na rok,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Přemysl Sobotka. Zhruba po třech milionech by podle Sobotky měly dostat i páteřní nemocnice v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici.

Změnit by se podle Sobotky mělo i financování lékařské pohotovosti. „Tam, kde je v areálu nemocnice pohotovost a je tam i urgentní příjem, tak budou dotační peníze ve výši 2,7 milionu na provoz ročně,“ řekl Sobotka. Pokud bude chtít kraj zachovat lékařské pohotovosti i na dalších místech, mimo nemocnice s urgentním příjmem, bude je podle náměstka muset stejně jako dosud zaplatit ze svého. Mimo Osečné zatím Liberecký kraj počítá se zachováním pohotovosti v současném rozsahu.

Mimo lékařské pohotovosti pro děti a dospělé financuje Liberecký kraj také zubní pohotovost, která ho ročně stojí zhruba 2,2 milionu korun. Dalších pět milionů korun dává ročně na zajištění protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, zdraví, pohotovost, Liberecký, Osečná, Přemysl Sobotka, Liberecký kraj, nemocnice, Kunratice, Krajská nemocnice Liberec, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Osečné skončí lékařská pohotovost. Byl o ni malý zájem  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.