Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Během cvičného pátrání našlapal psovod 13 kilometrů, jeho pes dokonce 31

Psovodi jsou nepostradatelnou součástí složek Integrovaného záchranného systému. To se ukázalo třeba i při nedávné akci, kdy právě pes dobrovolných hasičů nalezl po třech dnech cyklistu v Jizerkách. Za podobnými úspěchy jsou ale hodiny práce a tréninku.

A takový jeden z mnoha tréninků plošného pátrání má v uplynulých dnech za sebou hasič Pavel Málek se svou fenkou Yetti. „Aby byl pes připravený do ostré akce, musí projít on i jeho psovod několikaletý velmi náročný a intenzivní trénink,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Hložková

Hasičští psovodi trénují jak pátrání po osobách v sutinách, tak i na rozsáhlých plochách a právě jedno takové cvičení je zaznamenané i ve videu. Zatímco z jednoho kolegy Horské služby se stal ztracený turista. Pavel Málek ze stanice Turnov nastoupil společně s fenkou německého ohaře Yetti a pustili se do pátrání. „Tento trénink byl zaměřen na dlouhou dobu pátrání. V terénu strávili psovod i s fenkou celkem čtyři hodiny,“ komentovala Hložková.

Třináct kiláku v nohách a jednatřicet v tlapkách

Během pátrání prochodili Pavel Málek společně s Yetti křížem krážem prostor o velikosti cca 800 000 metrů čtverečních. Nakonec se podařilo „turistu“ vypátrat. Během pátrání nachodil Pavel Málek přes 13 kilometrů a jeho čtyřnohá parťačka měla v ťapkách neskutečných 31 kiláků. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky hasiši, HZS, pátrání, psovod, Pavel Málek, pes, trénink, Jizerské hory, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Během cvičného pátrání našlapal psovod 13 kilometrů, jeho pes dokonce 31  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.