Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj dá na podporu cyklotras devět milionů korun. Stavět se bude mezi Chotyní a Bílým Kostelem

Na podporu cyklodopravy rozdělí v letošním roce Liberecký kraj devět milionů korun. Peníze je možné čerpat na obnovu a budování cykloturistických tras a terénních cyklostezek. Třetina prostředků je určena na přípravu nových projektů. Žádosti o dotaci mohou zájemci podávat od 20. ledna do 7. února, řekl náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

„Chceme podpořit zejména výstavbu a rekonstrukci pozemních komunikací pro cyklodopravu. Žadatelům můžeme pokrýt až 70 procent způsobilých výdajů projektu. Na jeden lze čerpat podle podmínek dotačního programu nejvýše dva miliony korun," doplnil Sviták. Na projektovou přípravu mohou zájemci získat maximálně 800 tisíc korun.

Rozvoj cyklodopravy patří k prioritám kraje. Loni rozdělil na podporu výstavby a obnovy pět milionů korun, stejná částka byla i na přípravu projektů. Celkově šlo ale do rozvoje cyklodopravy loni rekordních deset milionů. Zatímco v předchozích letech Liberecký kraj přispíval městům a obcím na přípravu projektů a jejich realizaci, loni se poprvé do výstavby zapojil sám a připravil projekt stavby úseku mezi Chotyní a Bílým Kostelem nad Nisou na páteřní cyklotrase Odra-Nisa.

Stavba už získala i stavební povolení. Vybudovat bezmála 800 metrů dlouhý úsek ale přijde téměř na 19 milionů korun. Pro obce by to bylo příliš, proto financování převzal kraj. Na projekt žádá dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud uspěje, zaplatí ze svého pět milionů. „Je to úsek velmi komplikovaný, protože obchází skalní těleso, které bude muset být částečně odstřeleno. I kdybychom s žádostí o dotaci neuspěli, počítáme, že to letos začneme stavět," řekl Sviták.

Cyklotrasy v kraji

V Libereckém kraji je zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Greenway Jizera, ale také Jizerská magistrála, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. Od loňského roku je Liberecký kraj členem Asociace měst pro cyklisty a snaží se více zapojit do řešení problematiky spojené s městskou mobilitou a otázkami cykloturistiky, cyklistické dopravy a její koordinace s dalšími druhy dopravy.

Autoři | Foto

Štítky doprava, cykloturistika, Liberecký kraj, cyklotrasy, cyklistická trasa, projekt, Jan Sviták, dotace, Starostové pro Liberecký kraj, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá na podporu cyklotras devět milionů korun. Stavět se bude mezi Chotyní a Bílým Kostelem  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.