Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zájem o libereckou dílnu iQFabLab pomalu roste

Před několika měsíci rozšířila iQLandia Liberec svou nabídkou o dílnu iQFabLab. Zájem o její vybavení, ve kterém nechybí 3D tiskárna nebo laserové řezačky, stále stoupá.

Nová dílna libereckého science centra iQLandia je zatím obsazená jen zhruba z poloviny, zájem o ni ale roste, řekl ředitel centra Pavel Coufal. Dílnu digitálního věku za šest milionů korun otevřelo centrum loni v květnu. V takzvaném iQFabLabu jsou kromě klasické dílny s nářadím i moderní technologie jako 3D tiskárny nebo laserové a vinylové řezačky. Programy nabízí nejen pro školy, ale o víkendech také veřejnosti.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. Ročně areál navštíví zhruba půl milionu lidí nejen z Česka, ale také z Německa, Polska nebo Nizozemska.

Zvýšit zájem o zdejší dílny by podle Coufala mohl nový projekt na podporu technického vzdělávání ministerstva školství. To od loňského září finančně podporuje výuku techniky na vybraných školách a od roku 2022 by technika měla být na školách povinná. Žáci by se měli naučit pracovat jak v tradičních dílnách, tak i s novými technologiemi. Pro školy a jejich zřizovatele by to znamenalo investovat miliony korun. „Jen v Liberci by bylo potřeba zřídit asi 20 takových dílen,“ řekl Pavel Coufal.

Řešením jsou podle něj sdílené dílny podobné té, jaká vznikla v iQLandii, kde jsou k dispozici nejen prostory a potřebné moderní technologie, ale také odborní lektoři. „Doufáme, že v budoucnu nová koncepce vzdělávání přispěje k tomu, že takové dílny budou v Liberci nejen u iQLandie, ale také třeba u Technického muzea a na dalších místech a školy místo toho, aby si budovaly své vlastní dílny, které často přijdou i na deset až 15 milionů, budou využívat sdílené prostory a chodit tam na výuku techniky,“ řekl Coufal.

IQLandie nabízí podle něj už dnes školám ročně několik stovek odborných programů zaměřených na techniku. „Nově nabízíme právě ve FabLabu i programy zaměřené na robotiku, programování, 3D tisk nebo na klasickou dílenskou zručnost,“ řekl. Do iQLandie podle něj jezdí nejen školáci z Liberce, Jablonce a Libereckého kraje, ale také třeba až z Prahy, Karlových Varů nebo Plzně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto iQLandia

Štítky věda, školy, IQLANDIA, Liberecký, dílna, Liberec, technika, Česko, Plzeň, Brno, Německo, Ostrava, Polsko, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o libereckou dílnu iQFabLab pomalu roste  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.