Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj má výhrady proti plánované rekonstrukci Rádelského mlýna. Ředitelství silnic a dálnic se brání

Na jaře letošního roku by měla začít rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn za více než 400 milionů korun. Práce by měly trvat celkem 854 dní. To je ale podle Libereckého kraje nepřijatelné.

Vedle uzavírky kraj nehodlá akceptovat ani navržené objízdné trasy. „Délka uzavírky, která ochromí dopravu a úplně uzavře silnici I/65 až do léta 2022, je pro nás nepřijatelná,“ sdělil hejtman Martin Půta. Vedení kraje proto požaduje, aby se během uzavírky pracovalo na rekonstrukci 16 hodin denně 7 dní v týdnu a to i o svátcích.

Podle ŘSD ale nemůže investor nyní nařizovat, jak by mělo ŘSD plánovat směny. „Zhotovitel má jasně dané milníky, které byly součástí zadávací dokumentace. V tomto duchu je podepsaná platná smlouva. Na začátku stavby bude zhotovitelem předložen harmonogram prací, kterým se bude stavba řídit. Investor není v této fázi stavby oprávněn nařizovat zhotoviteli počet a obsazenost pracovních směn,“ uvedla mluvčí ŘSD ČR Nina Ledvinová.

Ředitelství silnic a dálnic bude o případném zrychlení jednat podle vývoje prací. „Je samozřejmě zájmem všech dotčených, aby stavební omezení trvala pouze nezbytně nutnou dobu a byla zkrácena na minimum,“ komentovala Ledvinová.

Problém v délce uzavírky i objízdných trasách

Kraj má výhrady i k objízdným trasám. Kromě toho, že bude dočasně odříznutá cesta do Jablonce, obává se kraj zatížení silnic II. a III. třídy tranzitem. „Budeme proto usilovat o osazení těchto komunikací zákazovými značkami,“ doplnil hejtman. „Plánovaná uzavírka je pro nás neúnosně dlouhá,“ komentoval náměstek hejtmana Jan Sviták.

Podle ŘSD ale během jednání a z vytvořené dokumentace bylo zřejmé, k jakému omezení dojde. „Po dobu přípravy stavby se ve všech stupních projednávání projektových dokumentací krajští úředníci a další zástupci dotčených orgánů účastnili jednání a měli možnost vznést připomínky k předložené dokumentaci. Stanoviska dotčených orgánů byla do dokumentace zapracována a z dokumentace bylo zřejmé, k jakým omezením při přestavbě mimoúrovňové křižovatky dojde,“ řekla Ledvinová s tím, že důkazem je stavební povolení a územní rozhodnutí.

Navzdory výtkám kraje ŘSD ujistilo, že stavební práce začnou 2. března částečným omezením na silnici č. 35 mezi Libercem a Hodkovicemi. K úplné uzavírce směrem na Jablonec dojde pak 30. března. K objízdným trasám mluvčí ŘSD dodává: „Charakter prací a dispozice křižovatky umístění v údolí, které je ohraničeno řekou Mohelkou, železniční tratí a Jeřmanickým potokem však neumožňuje práce provést jinak, než s vyloučením provozu na I/65 a to ne po celou dobu stavby. Provoz na trase Liberec – Turnov bude po celou dobu výstavby zachován s omezením.“

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, Liberecký krja, rekonstrukce, silnice, Rádelský mlýn, Ředitelství silnic a dálnic, Liberecký kraj, Martin Půta, Liberec, Jan Sviták, Jablonec, mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má výhrady proti plánované rekonstrukci Rádelského mlýna. Ředitelství silnic a dálnic se brání  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.