Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Liberecká průmyslovka vyrobí až 10 tisíc roušek. Zaměstnanci i studenti chtějí pomoci

Až deset tisíc kusů roušek by mohla v následujících dnech vytvořit Střední průmyslová škola textilní v Liberci. Pedagogové i pár studentů tak zasedli ke strojům a pustili se do šití.

Přestože výuka se nekoná, v šicích dílnách je živo. „Po včerejší schůzce s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, který mě požádal, zda by nebylo možné, abychom vyráběli roušky, jsme se dnes pustili do práce,“  říká s nadšením ředitelka Jana Kočí.

Kontaktovala kolegy, kteří vyučují oděvnictví a dorazili i kolegové z všeobecných předmětů. „Někteří sice neumí šít, to ale vůbec nevadí. Pomáhají třeba přežehlováním nebo značkováním,“ komentuje ředitelka. A dorazili i studenti.

Na místě je tak 16 studentů a pedagogové. Ředitelku samotnou podle jejích slov překvapilo nadšení, s jakým se do práce všichni pustili. Na místě panuje výborná nálada. Samozřejmě i zde zachovávají všichni dobrovolníci hygienická pravidla a nosí roušky. „Byla jsem překvapená, kolik lidí chtělo přijít a pomoci. Musíme ale udržovat počet do třiceti osob. Samozřejmě zde dodržujeme i hygienická opatření,“ sděluje ředitelka.

Vedení školy tak nyní dokonce musí odmítat zájemce o pomoc. Podle aktuálních časových možností každého dobrovolníka se ale v následujících dnech může stát, že nebude moci přijít. V tu chvíli dostanou příležitost další.

Celý vznik roušky probíhá takovou polopásovou výrobou. „Já z důvodu bezpečnosti řežu materiál, následně probíhá značení a zažehlování záhybů a pak už se stříhají tkalouny a dívky je přišívají k rouškám,“ vysvětluje Kočí. Jako materiál využívá škola 100% bavlnu.

Látky neměla škola v zásobě, ale během včerejšího dne se je podařilo sehnat. Jana Kočí k tomu dodává: „Naštěstí se nám podařilo materiál dovézt z Tanvaldu. Pan hejtman mě požádal o sehnání materiálu s tím, že ho zafinancuje Liberecký kraj.“ Materiál by měl vystačit na zhruba 10 000 roušek. Jestli ale takové množství dobrovolníci zvládnou a za jakou dobu, to se zatím jen těžko odhaduje.

Ředitelce trvala výroba ukázkové roušky asi tři minuty. Aktuálně v liberecké průmyslovce vznikne jedna rouška za přibližně 6 minut. Čas se ale podle ředitelky bude zrychlovat s tím, jak všichni budou zručnější.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky rouška, Liberec, Střední průmyslová škola textilní, materiál, Martin Půta, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká průmyslovka vyrobí až 10 tisíc roušek. Zaměstnanci i studenti chtějí pomoci  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.