Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do retence vody v krajině se zapojili i učitelé z lesnické školy ve Frýdlantu

Původně měla Střední škola lesnická a hospodářská ve Frýdlantu v plánu seminář pro studenty zaměřující se právě na zadržování vody. Jenže protože lavice jsou nyní prázdné, pustili se do práce pedagogové i starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Skupinka se pustila do praktických opatření, která zabrání zbytečnému rychlému odtoku vody. Konkrétně se pustili do drobných hrázek, které umožní zadržet vodu v otevřeném příkopu, kam ústí takzvané meliorační pero.

„Meliorace neustále odvodňuje pole a louky. Díky jejímu přerušení nebo zrušení se voda vrátí do půdy,“ vysvětlil za kraj Radomír Studený z odboru životního prostředí. Kraj připravuje dalších opatření, která by měla pomoci zadržet vodu v krajině.

Jedná se o drobné tůňky i velké mokřady. „Čtyřhektarový mokřad poblíž říčky Řasnice slouží jako zdroj surové vody pro úpravnu ve Frýdlantu. Na říčku navazující mokřad tak může pozitivně ovlivnit místní hydrologické podmínky. Předpokládáme, že na realizaci získáme finance z Operačního programu Životní prostředí,“ dodal radní Jiří Löffelmann.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Frýdlant, Liberecko, sucho, voda, retence, Dan Ramzer, Jiří Löffelmann, Řasnice, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do retence vody v krajině se zapojili i učitelé z lesnické školy ve Frýdlantu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.