Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Řešení ohledně sporných smluv u více než 1200 bytů by mohl Liberec najít u jiných měst

Liberec bude u jiných měst s obdobným problémem hledat řešení, jak by mohl převést své spoluvlastnické podíly v bytových družstvech v případě smluv z minulosti, jež považuje za neplatné. V Liberci se to týká 12 družstev s 1240 byty. Po několikahodinové debatě se na tom shodli zastupitelé Liberce. Někteří zastupitelé neúspěšně dokonce navrhovali na toto téma svolat mimořádné zastupitelstvo.

Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka není cílem města na lidech vydělat. „Cílem je najít takové řešení, které bude v budoucnu nezpochybnitelné," uvedl. Problematické jsou sdružené výstavby bytů z přelomu tisíciletí, na něž město získalo státní dotaci a zbytek peněz sehnalo bytové družstvo. Liberec se tehdy zavázal, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva.

Tomáš Bobek z právní kanceláře, u níž si město zadalo analýzu k posouzení smluv, dnes uvedl, že tento závazek nemůže město splnit pro absolutní neplatnost smluv. „Z hlediska práva se tváří, jako by nikdy nebyl přijat," řekl. Jedním z pochybení zhruba před 20 lety bylo, že záměr uzavřít tyto smlouvy nebyl zveřejněný na úřední desce.

Bobek také upozornil na to, že dotace od státu byla navíc určená městu a ne družstevníkům. „Stala se majetkem města a město s tím musí nakládat podle zákona o obcích," řekl. Podle něj tak musí zastupitelé odůvodnit, proč by měli podíl města převést bezplatně či s nějakou slevou. Jinak jim může v krajním případě hrozit i trestní stíhání. Možné řešení chce radnice hledat u jiných měst.

Postoj liberecké radnice se nájemníkům nelíbí. „Cítíme se být podvedeni. Vývoj problému je nefér vůči členům družstva," řekl na zastupitelstvu předseda představenstva družstvo A+G Stadion se 133 byty Josef Figer. Podle něj šlo o zjevnou chybu města a zastupitele žádal, aby věc posoudili nejen z hlediska paragrafů, ale i s použitím zdravého rozumu. Zároveň uvedl, že v republice se tento problém týká asi 220 družstev.

Předsedkyně dalšího libereckého bytového družstva, Alfa, Naďa Vacková uvedla, že pro ně garance města byla tehdy velmi důležitá a vnímali ji jako záruku. „Pamatuji 90. léta, kdy docházelo k tunelování, obírání občanů," řekla Naďa Vacková. Také další ze zástupců bytových družstev Lenka Šlapáková uvedla, že do společného projektu s městem vstoupili, neboť radnici vnímali jako jistotu. „Záchranu toho, že to nedopadne špatně, že je to garance slušnosti," uvedla. Upozornila také na to, že část současných družstevníků koupila podíl v družstvu od původních členů za komerční cenu s příslibem, že na ně bude byt po 20 letech převeden za korunu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, byty, Liberec, družstvo, bytové družstvo, Jaroslav Zámečník, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řešení ohledně sporných smluv u více než 1200 bytů by mohl Liberec najít u jiných měst  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.