Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Obnova vitráží vrací frýdlantskému kostelu původní krásu

Obnovy se v uplynulých měsících dočkaly hned dvě vitráže v kostele Nalezení sv. Kříže ve Frýdlantu. Restaurování vyšlo na zhruba 400 tisíc, které uhradila krajská dotace a veřejná sbírka.

Nově obnovené vitráže se nachází nad hlavním oltářem v presbytáři. „Restaurování probíhalo od minulého roku a vedla ho dílna Umělecká huť sklenářská Jiřička - Coufal,“ uvedla mluvčí města Frýdlant Martina Petrášková. Všechny části vitráže tak musely být sejmuty, rozebrány a očištěny.

Stejně tak bylo nutné rozebrat olověnou vazbu vitráže. „Následně byla provedena malba vypalovanými barvami,“ řekla Zuzana Černá z odboru stavebního úřadu a životního prostředí a státní památkové péče MěÚ Frýdlant. Do kostela se vitráže vrátily na konci května. 

Restaurování je ale finančně poměrně náročné. Proto vznikla veřejná sbírka, do které je možné přispívat i nyní. Peníze budou využity na obnovu další vitráže. „Restaurování třetí vitráže bude ještě náročnější vzhledem ke třem chybějícím kusům původního motivu,“ komentovala Černá. 

Restaurování se vitráže dočkaly po mnoha letech. K jejich poničení totiž došlo za bombardování Frýdlantu během druhé světové války. Současně s opravami vitráží probíhá také rekonstrukce hlavního oltáře. Pokud chcete na obnovu kostela přispět, najdete bližší info na webu www.fara-frydlant.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Frýdlant

Štítky Frýdlant, kostel, vitráž, Liberecko, kostel Nalezení sv. Kříže, Zuzana Černá, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova vitráží vrací frýdlantskému kostelu původní krásu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.