Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po povodni zůstaly v Libereckém kraji škody za necelých padesát milionů

Škody za zhruba 47 milionů korun zůstaly podle předběžných odhadů v Libereckém kraji po povodni, která před týdnem zasáhla hlavně Frýdlantsko. Největší škody velká voda napáchala v areálu firmy CEMVIN v Černousích a také v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce.

Povodeň zasáhla Frýdlantsko v sobotu 27. června. Od pátku do neděle tam na návětrné straně Jizerských hor spadlo přes 200 litrů vody na metr čtverečný. Nejvíc pršelo na stanici v Bílém Potoku kde naměřili přes 280 milimetrů srážek. Stav ohrožení museli v sobotu i v neděli vyhlásit v městech a obcích na řekách Smědá a Řasnice, z břehů se ale vylily i menší potoky. Voda zaplavila louky a zahrady, dostala se i do sklepů zhruba stovky domů v regionu, poškodila silnice a některé mosty.

Ohrožená je jedna z budov Jizerskohorského technického muzea, které působí přímo v Bílém Potoce v areálu bývalé textilky. „Voda podemlela základy jedné z budov a hrozí její zřícení. Podemleté jsou i některé mosty a voda odplavila také některé pozemky. Tady má největší sílu," řekl starosta Pavel Šercl (NEZ). Celkové škody v obci přesáhly 12 milionů korun, hlavně na muzeu a dalším soukromém majetku. Obec má podle starosty poškozené dvě cesty, škody odhaduje na něco přes dva miliony korun.

Vyřazena byla kvůli velké vodě také nedávno modernizovaná úpravna pitné vody v Bílém Potoce. „Poškozené byly ale jenom nátoky vody ze Smědé a Hájeného potoka, samotná technologie je v pořádku. Škody jsou do půl milionu korun," řekl Petr Olyšar, ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS), které úpravna patří. I když museli úpravnu odstavit, ještě o minulém víkendu se podle něj podařilo provoz obnovit.

Největší škody povodeň napáchala v Černousích. Zatímco na obecním majetku jsou podle starosty Miroslava Richtera (NEZ) škody v řádech statisíců korun, na 15 milionů odhadli škody ve firmě CEMVIN. Dodavatel cementovláknitých desek musel výrobu zastavit, protože voda zaplavila větší část areálu podniku a poškodila také zásoby. „Škody budou zřejmě větší, tohle je jen první odhad," řekl ředitel závodu Martin Pelant.

Autoři | Foto Hejnice

Štítky záplavy, správa, škody, Frýdlantsko, povodeň, Liberecký kraj, Bílý Potok, Cemvin, Černousy, Smědá, Jizerské hory, Miroslav Richter, Řasnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po povodni zůstaly v Libereckém kraji škody za necelých padesát milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.