Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici kontrolovali kvalitu vody v liberecké přehradě. Výsledky budou do pár dnů

Hygienici v neděli kontrolovali kvalitu vody v přehradě Harcov v Liberci, která patří v Libereckém kraji k oblíbeným místům k rekreaci. Po nedělní bouřce byla voda v přehradě zakalená. Zatímco ještě v sobotu bylo vidět zhruba do dvou metrů, v neděli byla viditelnost jen kolem 80 centimetrů. Pokud je viditelnost pod jeden metr, signalizuje to buď nějaké organické znečištění formou zákalu nebo se pomnožují sinice nebo řasy, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová.

Liberecká přehrada je přírodním koupalištěm, které nemá provozovatele, proto kvalitu vody sleduje Krajská hygienická stanice v Liberci. Hygienici odebírali vzorky vody u pláže a u hráze, její kvalitu ukážou až výsledky rozborů z akreditované laboratoře. „Budou zhruba do tří dnů," doplnila Loosová. Hygienici také zjišťují například PH vody a teplotu, která dnes dosahovala 21 stupňů Celsia.

Vzorky vody pro rozbory odebírají hygienici z hloubky 30 centimetrů na několika místech, v laboratořích pak zjišťují mikrobiologické znečištění, ale také obsah toxických sinic nebo chlorofylu. Zatím byla voda při všech kontrolách vhodná ke koupání, loni už ve druhé polovině července byla mírně zhoršená a ke konci srpna už hygienici v přehradě Harcov kvůli velkému množství toxických sinic koupání nedoporučovali.

Hygienici v Libereckém kraji sledují kvalitu vody na 36 přírodních vodních plochách, kam patří i betonové nádrže a 11 umělých koupališť, kde se voda upravuje. Na navštěvovaných místech, jako je liberecká přehrada, se odběry vody dělají prakticky každý týden. „Patří k nim také jablonecká přehrada Mšeno nebo Máchovo jezero," řekla Loosová. Voda na většině sledovaných ploch je letos čistá. Zhoršená je kvůli sinicím voda na Máchově jezeře a v Hamerském jezeře. Koupání nedoporučují hygienici v koupališti v Chrastavě, kde kolísá kvalita vody na přítoku.

Jednou měsíčně kontrolují hygienici také nemonitorované plochy. Vytipované jsou podle Loosové ty, které lidé také využívají, jako jsou nádrže Fojtka a Mlýnice, Vesecký rybník, Lesní koupaliště nebo oblíbená Černá Nisa. „Z posledních rozborů jsme Malý Písečák v Příšovicích označili za nevhodný ke koupání, ale ostatní vypadají dobře," dodala Loosová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, zdraví, rekreace, koupaliště, Liberec, přehrada, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, koupání, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali kvalitu vody v liberecké přehradě. Výsledky budou do pár dnů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.