Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Kraj si chce vzít na výstavbu pavilonu urgentní péče miliardový úvěr

Úvěr 1,185 miliardy korun si plánuje vzít Liberecký kraj na výstavbu pavilonu urgentní péče v areálu Krajské nemocnice Liberec.

Soutěž chce vypsat na začátku příštího roku, řekla ČTK ekonomická náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). „Počítáme, že 1. ledna bychom to mohli spustit. A chtěli bychom mít do 30. června 2021 vybraný peněžní ústav, který by úvěr poskytl," uvedla Volfová.

Liberecká nemocnice pavilon urgentní péče s parkovacím domem nutně potřebuje. Chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře a počet míst k parkování je nedostatečný. Práci komplikuje nemocnici také to, že oddělení má nyní rozdělená do 38 objektů, které nevyhovují ani stavebně.

Výstavbu urgentního centra zaplatí převážně Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice. Náklady se odhadují na 2,42 miliardy korun. Kraj z toho zaplatí téměř 2,1 miliardy, přičemž z vlastního rozpočtu je schopen uhradit bezmála 915 milionů. „Je to složeno z částky, co už spoříme na transparentním účtu, a další částku, přes 490 milionů korun, bychom měli naspořit v dalších letech," uvedla Volfová. Na nový pavilon kraj odkládá peníze od roku 2017, na 915 milionů se chce dostat v roce 2025.

Na výstavbě centra se budou podílet i menšinoví akcionáři nemocnice, Liberec by měl do konce roku 2024 naspořit zhruba 86 milionů a Turnov přes 54 milionů. Nemocnice se bude podílet 180 miliony.

Projekt výstavby pavilonu a parkovacího domu je ve fázi zpracování dokumentace pro stavební povolení. Soutěž na firmu, která obě budovy postaví, nemocnice vypíše zřejmě na začátku příštího roku a stavět se začne nejdřív na konci příštího. Výstavba by měla trvat dva roky. Šestipodlažní pavilon by měl mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Projekt počítá s většími operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí. V parkovacím domě s vjezdem z Jablonecké ulice bude 330 míst pro auta.

Kraj je většinovým majitelem liberecké nemocnice (KNL), pod kterou patří i nemocnice v Turnově a ve Frýdlantu. Liberec má asi 17 procent akcií KNL a Turnov zhruba deset procent. Po dostavbě pavilonu jejich podíly klesnou zhruba o polovinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, hospodářství, stavby, nemocnice, správa, Liberecký, úvěr, pavilon, stavba, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Jitka Volfová, ANO 2011, Turnov, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potřebujete urgentní půjčku, abyste mohli splácet své účty, zahájit podnikání nebo jakýkoli druh půjčky laskavě? Poté kontaktujte richard mills nyní prostřednictvím e-mailu: (24hoursloancom@gmail.com)

Čtvrtek, 8. dubna 2021, 11:17Odpovědět

Kraj si chce vzít na výstavbu pavilonu urgentní péče miliardový úvěr  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.