Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tomáš Kolečář vyrábí doma štíty z recyklovaného plastu. Ostatním je rozdává a radí, jak na to

Do domácí výroby ochranných pomůcek a zároveň do opětovného použití plastů, třeba víček od PET lahví, se v Liberci pustil Tomáš Kolečář.

Tomáš Kolečář se inspiroval celosvětovým projektem Precious Plastic a od dubna se zabývá možnostmi zpracování plastového odpadu v domácích podmínkách. „Když jsem viděl, jakým směrem se epidemie ubírá, rozhodl jsem se sám alespoň malou měrou pomoci. Tím, že mám dílnu v Liberci, můžu lokálně pomoci lidem poskytnutím držáků zdarma, výměnou za jejich závazek ke snižování spotřeby plastů. Nemám časovou kapacitu vyrábět stovky štítů denně, ale třeba to někomu pomůže,“ sdělil redakci Tomáš Kolečář.

Autor dokáže tímto způsobem vytvořit zhruba šest plastových držáků na štíty za hodinu. K nim už stačí připojit gumičku a polyesterovou desku, která vytvoří ochrannou část. Pro tvorbu domácích štítů vytvořil videonávod i článek se všemi důležitými informacemi. 

Tomáš Kolečář sice vystudoval bakalářský obor stavba strojů a zařízení na Vysokém učení technickém v Brně, ve zpracování plastů je ale samouk. „Víc než čtení knih o vlastnostech a chování plastů mě baví prakticky experimentovat a zkoušet nové věci,“ vysvětlil autor. Pro výrobu držáků používá v domácí dílně vstřikolis. „Formu vyvinula společnost Plastic Preneur v Rakousku a tu sdílela s ostatními lidmi jako tzv. open source. Viděl jsem fotky z ostatních zemí jako je Španělsko, Nizozemsko, nebo Uganda. Jediné, co jsem na formě upravil, byl vstup do formy a malé kanálky na odvod vzduchu z formy. Po celém světě je početná komunita lidí, kteří sdílí své zkušenosti a podklady nejen pro výrobu štítů, ale i dalších věcí. Je to úplně jiný svět, ve srovnání s klasickým průmyslovým prostředím, kde má každý snahu své know-how pečlivě střežit,“ informoval.

Sám Tomáš Kolečář nedokáže vytvořit štíty pro všechny, přesto ale vytvořil formulář pro ty, kteří by od něj obličejový štít rádi dostali. Podmínkou je ale zavázání se k redukci plastového odpadu. Za den dokáže Tomáš vytvořit okolo 30 štítů a jednomu člověku věnuje až tři kusy.

Pokud by se chtěl někdo také pustit do domácí výroby, rozhodně není nutné použít k výrobě výhradně víčka od PET lahví. „Na plastových výrobcích bývají u recyklačního symbolu čísla, které označují typ plastů. Doporučuji HDPE - číslo 2 nebo PP - číslo 5. Hmotnost jednoho držáku je 23g což odpovídá asi 15 víčkům od PET lahví. Ale prosím všechny čtenáře o jedinou věc, nekupujte balenou vodu jen proto, abyste měli víčka. Recyklovaného materiálu jsou k dispozici tuny. Prodejní cena 1 kg plastové drtě je srovnatelná s nákupem 1,5l limonády,“ dodal Kolečář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Tomáše Kolečáře

Štítky Liberec, štít, koronavirus, Tomáš Kolečář, plast, výroba, Vysoké učení technické v Brně, Španělsko, Rakousko, Nizozemsko, Uganda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kolečář vyrábí doma štíty a recykluje plast. Ostatním je rozdává a radí, jak na to  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.