Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jeřmanice i Český Dub se mohou díky Jizersko-ještědskému spolku pochlubit novými tůněmi

V rámci projektů podporujících zadržování vody v krajině vytvořil Jizersko-ještědský horský spolek dvě tůně. Jedna se nachází v centru obce Jeřmanice, druhá v zámeckém parku v Českém Dubu.

Projekty zahrnovaly nejen samotné tůně ale i menší rekreační zázemí pro místní nebo turisty. „Obě tůně jsou situovány do částečně zamokřených ploch, které ale nebyly jinak využívané,“ sdělil Pavel Schneider, předseda výboru Jizersko-ještědského horského spolku.

V Jeřmanicích se tak tůň nachází přímo v centru. Spolek zde nechal vyhloubit dvě zemní nádrže. Ty mohou zachytávat jednak dešťovou, jednak mělkou spodní vodu. „Zároveň byl vytvořen menší povalový chodník, který umožňuje průchod územím a je to ideální možnost, jak mohou lidé pozorovat nový život, který se v tůních brzy objeví,“ konstatoval předseda. Chodník navíc doplnilo i skromné posezení.

Projekt podpořil finančně kraj z dotačního fondu Podpora retence vody v krajin a grantový program Zelená oáza od Nadace Partnerství a společnosti MOL ČR.

Tůň v Českém Dubu byla vybudována přímo v srdci zámeckého parku. „I zde byla nevyužívaná podmáčená plocha. Pro vznik dvou větších tůní musela být použita těžká technika, ale povedlo se,“ řekl Schneider. I zde se budou moci návštěvníci zblízka pokochat pohledem na tůně díky povalovému chodníku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jizersko-ještědský horský spolek

Štítky Liberecký, krajina, tůň, voda, Jeřmanice, Český Dub, projekt, chodník, Nadace Partnerství, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeřmanice i Český Dub se mohou díky Jizersko-ještědskému spolku pochlubit novými tůněmi  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.