Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

K TULce se po letech vrátí památník Adolfa Loose. Odhalen bude ve čtvrtek

Před lety odstraněný památník architekta Adolfa Loose se vrátí k liberecké univerzitě. Slavnostní znovuodhalení proběhne ve čtvrtek ve 14 hodin.

Památník připomínal jednoho z největších architektů 20. století. Bohužel se stal útočištěm různých skupinek, po kterých na místě zůstávaly odpadky. Výjimkou zde nebyla ani konzumace alkoholu nebo rozdělávání ohně. Proto byl památník odstraněn.

Poslední roky se ale univerzita snažila opět památník na vhodném místě postavit. „Taková významná osobnost, jakou je Adolf Loos si památník v Liberci, se kterým je spjatý, určitě zaslouží,“ sdělil rektor TUL Miroslav Brzezina.

Slavnostní znovuodhalení se uskuteční ve čtvrtek ve 14 hodin u příležitosti 150 let od architektova narození.

Společně s městem hledala univerzita vhodné místo pro pomník, nakonec se ale vrátí na původní místo nedaleko vstupu do budovy ekonomické fakulty ve Voroněžské ulici. Původní dílo od sochaře Jiřího Seiferta se navíc dočká opravy díky restaurátorovi Josefu Červinkovi. „Restaurováním prochází také původní plaketa,“ uvedl Radek Suchánek, architekt a prorektor pro rozvoj Technické univerzity v Liberci.

Na památníku bude nově i nápis odkazující na znovuobnovení v letošním roce.

Univerzita navíc zvažuje možnost nechat památník nasvítit. V souvislosti s výročím narození architekta Adolfa Loose se uskuteční navíc studentský Loosův týden. Studenti Fakulty umění a architektury tak připraví doprovodný program, který bude zejména online na Facebooku a Instagramu.

Odhalený památník ale ještě nebude kompletní. Obnova bude pokračovat i v příštím roce. Kompletně zrestaurovaný by mohl být v polovině příštího roku. Náklady se pohybují okolo 800 tisíc korun, z nichž 100 tisíc uhradí město Liberec a finanční pomoc přislíbil i Liberecký kraj. „V jednání je také zapojení dalších subjektů do hrazení nákladů,“ komentoval mluvčí TUL Radek Pirkl.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Jiřího Suchomela

Štítky Liberec, TUL, univerzita, Adolf Loos, památník, architekt, Technická univerzita v Liberci, Miroslav Brzezina, Jiří Seifert, Josef Červinka, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K TULce se po letech vrátí památník Adolfa Loose. Odhalen bude ve čtvrtek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.