Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nepojmenovaná ulička ve Frýdlantu dostane jméno po Karlu Velebném

Doposud bezejmenná ulička ve Frýdlantu nedaleko šibeničního vrchu nově ponese jméno Karla Velebného.

Zakladatel letní jazzové dílny a jeden z objevitelů a zasvěcených propagátorů díla Járy Cimrmana Karel Velebný má ve Frýdlantu na Liberecku vlastní ulici. O pojmenování nově vydlážděné uličky, která vede kolem hotelu Antonie až k šibeničnímu vršku, rozhodli v anketě obyvatelé města. ČTK o tom informovala mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Během podzimu vymýšleli obyvatelé Frýdlantu i příznivci města možný název pro nově vydlážděnou odbočku z Kodešovy ulice. „Celkem se sešlo 22 návrhů, o kterých mohla veřejnost hlasovat. Do ankety se nakonec zapojilo 380 hlasujících," řekla mluvčí. Hlasovat mohli lidé elektronicky i korespondenčně. Zvítězil návrh Jiřího Kutílka, pro který hlasovalo 139 lidí, pojmenování uličky pak schválili frýdlantští zastupitelé.

Frýdlant hledá název pro bezejmennou ulici. Obdržel přes dvacet návrhů

Celkem 22 návrhů na pojmenování doposud bezejmenné ulice obdrželo město Frýdlant od svých občanů. Nyní probíhá hlasování.

Karel Velebný, který by letos v březnu oslavil 90. narozeniny, stál u zrodu Letní jazzové dílny. Ta pravidelně každé léto láká do Frýdlantu na 200 příznivců jazzu nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pod vedením špičkových domácích i zahraničních muzikantů pronikají do tajů jazzové interpretace. Poprvé se ve Frýdlantu konal v roce 1984, loni v srpnu se uskutečnil už 37. ročník.

„Jazzová dílna neprobouzí jen lásku k hudbě ale také k Frýdlantu. Mnozí hudebníci se do Frýdlantu vracejí opakovaně a šíří dobrou pověst našeho malého městečka ukrytého na druhé straně Jizerských hor," řekla Petrášková. Ulička, která nese jméno zakladatele jazzové dílny, vede podél bývalého internátu takzvaného řeckého domova, v němž bývali frekventanti jazzové dílny ubytováni. Je z ní výhled na město, zámek a Jizerské hory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cyklotoulky.cz

Štítky ČR, správa, zajímavosti, hudba, Frýdlant, Karel Velebný, dílna, Česko, Liberecký kraj, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepojmenovaná ulička ve Frýdlantu dostane jméno po Karlu Velebném  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.