Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cyklostezka sv. Zdislavy propojí Bílý Kostel s Jítravou

Vybudování více než kilometrového úseku cyklostezky sv. Zdislavy přijde dle odhadů včetně DPH na bezmála 15 milionů korun. S financováním by měla pomoci dotace.

Liberecký kraj připravuje výstavbu dalšího úseku cyklostezky sv. Zdislavy, který na Liberecku propojí Bílý Kostel nad Nisou s nedalekou Jítravou. Na projekt, který má zvýšit bezpečnost cyklistů podél dopravně velmi vytížené silnice I/13, chce kraj žádat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Cyklostezka sv. Zdislavy navazuje na cyklomagistrály Ploučnice, Odra-Nisa a na cyklostezku Varhany. Prochází krajem svaté Zdislavy, české šlechtičny, léčitelky a ochránkyně chudých, která ve 13. století žila na Lemberku u Jablonného v Podještědí. Proslula skutky milosrdenství, dobročinností a křesťanské lásky i svým léčitelským umem a zasloužila se o vznik dominikánského kláštera v Jablonném v Podještědí. Zdislava z Lemberka byla svatořečena v květnu 1995 a je patronkou Libereckého kraje.

Na přípravě cyklostezky sv. Zdislavy se pracuje od roku 2012. V budoucnu propojí 38 kilometrů dlouhá trasa Nový Bor na Českolipsku s Bílým Kostelem nad Nisou. Hlavním cílem projektu je odvést cyklisty mířící z Nového Boru na Bílý Kostel z frekventované silnice první třídy I/13 a I/9 mezi Libercem a Děčínem. Náklady na její vybudování se odhadují na 190 milionů korun. Některé úseky jsou už hotové - třeba z Nového Boru do Svoru nebo mezi Lvovou a Jablonným v Podještědí.

Projekt je už druhý, na který kraj žádá dotaci ze SFDI. „Loni jsme se žádostí uspěli a pracujeme na cyklostezce Odra-Nisa z Bílého Kostela do Chotyně," řekl Sviták. Pro nový úsek cyklostezky sv. Zdislavy chce kraj využít část někdejší výpadovky na Děčín, dnes již zčásti zarostlé v lese. „Tato trasa je optimální, jednak není třeba řešit složité majetkoprávní poměry, a také není nutné budovat mimoúrovňové křížení silnice," doplnil náměstek. Přes hlavní tah se cyklisté dostanou po mostě Na Rozkoši a pak budou po levé straně hlavní silnice pokračovat na Jítravu a Rynoltice.

Rozvoj cyklodopravy patří k prioritám Libereckého kraje. V současné době je v kraji zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, ale i hotové úseky Greenways Jizera, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, většinou využívají již existující komunikace. Snahou je proto oddělit postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy. Do rozvoje cyklodopravy dal v roce 2019 kraj 20 milionů korun, loni ještě o pět milionů víc.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, doprava, stavby, správa, cykloturistika, Liberecký, Zdislava, cyklostezka, Liberecký kraj, kostel, silnice, Státní fond dopravní infrastruktury, Jan Sviták, Jablonné v Podještědí, Bílý Kostel nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezka sv. Zdislavy propojí Bílý Kostel s Jítravou  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.