Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejnická školka by se mohla otevřít už po jarňákách

Už týden po jarních prázdninách by se mohla v Hejnicích otevřít nově postavená mateřská školka. Výstavba stála 70 milionů korun.

Pokud nenastanou komplikace, třeba kvůli koronavirové pandemii, děti novou školku začnou využívat v týdnu od 8. února. Docházet tam bude až 70 dětí, řekl starosta města Jaroslav Demčák. Budova nové školky může pojmout v krajním případě až 155 dětí, maximální kapacita tak bude využita zatím z poloviny. „Děti obsadí čtyři oddělení, aby nebyly ve skupinách až po 28, jak je to plánované, ale aby byly skupiny menší," uvedl starosta. Podle něj je to i s ohledem na současnou koronavirovou pandemii. Ve školce se do budoucna počítá s šesti odděleními, kdy jedno bude speciálně vyčleněné pro děti mladší tří let.

Nová školka se ve třítisícovém městě stavěla od léta 2019, zkolaudovaná je od minulého týdne. Radnice na ni získala dvacetimilionovou státní dotaci. Nová budova nahradila původní školku, která se musela zbourat. Šlo o dřevostavby ze 70. let minulého století, které byly za hranicí životnosti. Jejich demolice byla součástí výstavby nové školky.

Kapacita nové školky je dostatečná pro celé město a nebudou tak už potřeba jiné dvě budovy, kam dosud předškolní děti docházejí. Jedna je v areálu nové školky a v budoucnu by podle starosty měla částečně sloužit jako knihovna. Náplň pro její zbývající část se bude hledat stejně jako pro historickou budovu vzdálenou od areálu nové školky zhruba 200 metrů. „Je to prvorepubliková vila předělaná na školku. Jsou tam krásné původní interiéry, třeba mramorové krby," uvedl Demčák. Podle něj ale vila potřebuje rekonstrukci. Musí se udělat nové rozvody vody, topení či elektřiny. Starosta odhaduje, že do oprav bude potřeba vydat kolem pěti milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB/Jaroslav Demčák

Štítky ČR, školy, stavby, správa, Hejnice, jarní prázdniny, Jaroslav Demčák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnická školka by se mohla otevřít už po jarňákách  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.