Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jaře má začít oprava mostu u starých pekáren. Tramvaje čeká výluka

Most v Hanychovské ulici, který je v havarijním stavu, se letos dočká opravy. Náklady odhaduje liberecká radnice na víc než sedm milionů korun. Několik týdnů nebudou moci kvůli tomu jezdit tramvaje na trati nad ním, která vede z centra k Ještědu, do Horního Hanychova. Práce by měly začít v dubnu, informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Více než stoletý most u starých pekáren přemosťuje Zlatý potok. Město most už před dvěma lety nechalo provizorně podepřít za pomoci výdřevy umístěné do klenby. „Sice podpírá konstrukci, nicméně vlivem nedostatečného průtočného profilu potoka se výdřeva stává pevnou překážkou. Ta následně, v případě zvýšeného průtoku, vodu víří a dochází k vymílání betonové konstrukce," uvedl náměstek.

Oprava potrvá zhruba půl roku a práce se přizpůsobí tomu, že nad mostem vede tramvajová trať. Dopravní uzavírky by měly být částečné a dotknou se převážně provozu osobních a nákladních automobilů. Podle Šolce se bude harmonogram uzavírek teprve připravovat. Náměstek předpokládá, že provoz tramvají bude nutné zastavit řádově na týdny. Po tu do budu budou cestující vozit náhradní autobusy.

Ve stotisícovém městě to není jediný most, který vyžaduje opravu. Podle analýzy radnice rekonstrukci potřebuje 18 ze 147 mostů a lávek ve vlastnictví města. Náklady na rekonstrukci 16 mostů a dvou lávek radnice odhaduje na bezmála 100 milionů korun bez daně. Mezi nejakutnější patří oprava mostu v Proletářské ulicí nad čtyřproudou silnicí I/35 mezi Vescem a Doubím město za 20 milionů a mostu Ke Hluboké nad vlakovou tratí v Pilínkově, na níž je potřeba skoro deset milionů. Na více než 17 milionů korun přijde oprava mostu přes Lužickou Nisu v Machníně nedaleko archvivu.

Opravy mostů na průtahu

V Liberci je nutné opravit i mosty na průtahu městem či nad ním, které nejsou ve vlastnictví radnice. Pro dopravu bude letos zcela uzavřen od 10. do 31. března most na krajské silnici třetí třídy v ulici České Mládeže, který vede přes frekventovanou silnici I/35. Důvodem uzavírky je rekonstrukce dilatací mostu, které nezvládají zátěž a nutně potřebují výměnu. V dubnu pak začne rekonstrukce poloviny mostu na průtahu u Makra v Doubí. Doprava tam bude do podzimu svedena na polovinu vozovky, most totiž půjde k zemi a stavět se bude nový.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, Liberec, most, oprava, radnice, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Ještěd, Liberec XIX-Horní Hanychov, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jaře má začít oprava mostu u starých pekáren. Tramvaje čeká výluka  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.