Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Varhany v Rochlici potřebují generální rekonstrukci. Sbírku podporuje i Markéta Tallerová

V kostele sv. Jana Křtitele v Rochlici se nachází krásné varhany z přelomu 19. a 20. století. Jenže dvoumanuálový nástroj potřebuje celkovou opravu ve výši 180 tisíc korun. Římskokatolická farnost proto spustila veřejnou sbírku.

Během let sice prošly varhany několika dílčími opravami, nyní už jim ale může pomoci jen generální rekonstrukce. „Hloubkový průzkum varhan provedený firmou pana Žloutka odhalil, že se na varhanách podepsaly roky i neodborné zásahy,“ uvedl redakci Drbny páter Dominik Valer. K tomu, aby byly varhany schopny provozu, tak může přispět jen celková oprava.

„Například na horní klaviaturu se bohužel v současné chvíli ani nedá hrát,“ popsal současný stav nástroje Valer. Kvůli špatnému stavu se navíc nedají ani naladit.  „V Rochlici jsou krásné varhany, ale nutně potřebují naši pomoc,“ sdělila ve videospotu patronka sbírky a herečka Divadla F. X. Šaldy Markéta Tallerová.

Aktuální informace k veřejné sbírce na záchranu varhan v Rochlici najdete na webu i facebooku. Číslo účtu veřejné sbírky je 3052081002/5500.

Dárci se zatím nehrnou

Sbírku spustila farnost teprve na začátku ledna a vzhledem k minimální propagaci, přistál zatím na jejím účtu jediný příspěvek. Přesto páter Dominik Valer doufá, že se podaří vybrat celou částku. Právě propagaci komplikuje současná situace kolem koronaviru. „Bohužel aktuálně nemůžeme uskutečnit žádný benefiční koncert ani podobnou akci. Určitě ale s nějakou počítáme, jakmile to bude možné,“ dodal páter.

Podle Valera zatím není v plánu nabídnout k adopci píšťaly varhan, jako to udělali v sousedním Jablonci. Zde se adopce píšťal ukázala jako správný krok. A Nadačnímu fondu Jablonecké varhany se touto cestou podařilo získat bezmála dva miliony korun. „Aktuálně ani nedokážeme říci, kolik píšťal přesně varhany mají. Některé totiž ani nejsou vidět. Každopádně, pokud by měl někdo přímo o adopci píšťaly zájem, tak bychom se jistě dokázali domluvit,“ zakončil Valer.

Nejen varhany, které jsou dle organologa Radka Rejška krásnou ukázkou kvalitní produkce, by si zasloužily rekonstrukci. Do budoucna by farnost ráda zrekonstruovala kostel, tento projekt je ale teprve v zárodku. Odvíjet se bude nejen od postoje památkářů, ale také případného získání dotace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Veřejná sbírka na opravu varhan v Liberci Rochlicích

Štítky Liberec, varhany, Rochlice, Liberec VI-Rochlice, Markéta Tallerová, rekonstrukce, oprava, Valera, Drbna.cz, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varhany v Rochlici potřebují generální rekonstrukci. Sbírku podporuje i Markéta Tallerová  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.