Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

BusLine bude řidiče testovat v covidovém autobuse. Jezdit bude po našem i sousedním kraji

Dopravce BusLine přistupuje k testování řidičů netradičně. Do terénu vyšle svůj vůbec první Covid Test Bus, který bude objíždět pobočky v menších městech Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Speciálně upravený autobus tak zamíří například do Lomnice nad Popelkou, Tanvaldu nebo Rokytnice nad Jizerou. „Ve větších městech jako je Jablonec nebo Hradec Králové samozřejmě spolupracujeme s místními odběrovými místy nebo s naším závodním lékařem. U některých vzdálených pracovišť je to ale komplikované,“ uvedl Michal Hanč, provozně technický ředitel BusLine.

Stejně jako jiné firmy musí i BusLine každý týden otestovat všechny zaměstnance, v tomto případě tedy bezmála 800 lidí. Denně tak musí autobus zvládnout čtyři až pět destinací. „Posádku tvoří řidič a dva proškolení pracovníci. Jeden řídí administrativu, nabírá vzorky,“ vysvětlil Hanč. Ti v roli asistentů poskytnou řidičům samotestovací sadu. Pokud bude mít někdo s odebráním vzorku problém, pomůže mu právě posádka autobusu.

Pro dopravu by byla riziková stovka nakažených řidičů

BusLine začal s testováním zaměstnanců již v první vlně, tedy 8. března. Od té doby testy zachytily tři pozitivní případy. „Vliv na chod dopravy to zatím nemá. Pro denní provoz potřebujeme zhruba 650 řidičů, nebezpečné by to bylo ve chvíli, kdyby bylo nakažených okolo 100 až 150,“ doplnil Hanč.

Podpora od zdravotních pojišťoven proplatí příspěvek ve výši 60 korun maximálně čtyřikrát za měsíc na jednoho zaměstnance.

Stát aktuálně přispívá na každé samotestování 60 korun, i BusLine tak musí část nákladů pokrýt z vlastních prostředků. „Současná dotace cenu testů zatím nepokryje. Na začátku března se ceny pohybovaly kolem 200 korun, poté se nám podařilo získat testy za 119 korun a poslední várka se cenově přiblížila k 90 korunám,“ dodal provozně technický ředitel. Aktuálně má BusLine nakoupené testy na dva týdny.

Povinné testování u zaměstnavatelů s alespoň 250 zaměstnanci probíhá od 12. března, o tři dny později se přidaly i firmy s 50 až 249 zaměstnanci. Od 26. března navíc bude povinné testování i ve firmách s 10 až 49 zaměstnanci. Od včerejšího dne musí své zaměstnance testovat také úřady s více než 50 zaměstnanci.

S nápadem na covidový autobus přišla již na podzim Fakultní nemocnice Brno. Tehdy speciální autobus jezdil po Brně a Jižní Moravě a testoval osoby s indikací od praktických lékařů nebo hygieny. Tato služba je dle informací na webu brněnské nemocnice dočasně pozastavena.

Například liberecký magistrát s 463 zaměstnanci využívá formu samotestování. Město zatím nakoupilo 7500 testů. „To by mělo pokrýt tři měsíce,“ sdělila již dříve mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Tato várka testů vyšla magistrát na více než 440 000 korun bez daně. V sousedním Jablonci probíhalo dobrovolné testování úředníků magistrátu již od listopadu.

Přidat by se brzy měly také úřady s méně než 50 pracovníky. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka je ale ještě třeba vyřešit, jak bude systém fungovat v malých obcích.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Liberec, covid test bus, autobus, testování, BusLine, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Jablonec, magistrát, Hradec Králové, Lomnice nad Popelkou, Tanvald, Rokytnice nad Jizerou, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

BusLine bude řidiče testovat v covidovém autobuse. Jezdit bude po našem i sousedním kraji  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.