Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oprava Liebiegova paláce se prodraží a bude trvat déle

Aktuálně se nachází rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci zhruba v první třetině. Už nyní je ale jasné, že se projekt za víc než 200 milionů korun prodraží a prodlouží. Zejména kvůli horšímu stavu dřevěných částí budovy.

Zatím jsme termín prodlužovali o měsíc, řekl technický specialista z libereckého magistrátu Jan Lajksner. Podle něj se nedá vyloučit další zdržení, což není u rekonstrukcí starých objektů neobvyklé. „Jsme ve třetině prací s tím, že už hodně víme. Už by těch překvapení nemělo být mnoho," dodal Lajksner. Radnice nyní počítá s tím, že náklady na přestavbu paláce na potkávací a komunitní centrum budou oproti původní ceně, která vzešla z veřejné soutěže, o více než pět milionů vyšší a dosáhnou 209 milionů korun. Hotovo by mělo být do května příštího roku.

Supervizor rekonstrukce Liebiegova paláce bez výběrového řízení. Začíná nám tu zasmrádat rybníček, kritizuje opozice

Jde o největší dotační liberecký projekt v tomto roce. Rekonstrukce Liebiegova paláce, ve kterém sídlila galerie a je roky prázdný. Má vyjít na minimálně dvě stě milionů. Město tak nyní raději vybralo supervizora, který na stavbu dohlédne. To ale...

Přestavba paláce, který si nechal v 19. století postavit jako rodinné sídlo továrník Johann Liebieg mladší, začala loni v září. Ve výrazně horším stavu, než se čekalo, jsou kvůli napadení dřevomorkou dřevěné konstrukce. Jejímu šíření pomáhalo, že budova byla po odstěhování Oblastní galerie na konci roku 2014 prázdná. Podle Lajksnera rozsah poškození ani nikdo nemohl přesně znát i proto, že při přípravě projektu se dělaly, jak je obvyklé, jen sondy. Navíc se od průzkumu dřevokazná houba dál šířila. I proto mykolog při rekonstrukci zkontroloval každý trám a poté ještě posuzoval statik. „Jsou to práce, které se nepředpokládaly v takovém rozsahu. Ale pokud se to má dělat zodpovědně, abychom tady třeba za pět, deset roků nerozkrývali hotové podlahy, tak jsme se shodli všichni, že to udělat takto musíme," uvedl technický specialista magistrátu.

Při rekonstrukci byla objevena studna v bývalé konírně

Na dnešní poměry jsou nezvykle dělané zhruba půl metru silné stropy, které tvoří dva systémy trámů. Spodní jsou podle Lajksnera takzvané rákosníky, kdy na trámech jsou zespoda přidělaná prkna, rákosová omítka a zdobné štukové stropy. Vrchní systém trámů je nosný pro podlahu v patře nad ním. Mezi oběma systémy trámů byla ještě jako zvuková izolace položená prkna s jílovitým pískem. Po rekonstrukci tam bude jako izolace vložená minerální vata. „Zatím máme opravený strop mezi druhým a třetím patrem, teď se pokládají hrubé podlahy. Jak se položí, tak se bude moci přistoupit k opravě krovu, tak aby bylo možné krovy podpírat, protože některé části se musí opravit. Stejně se bude ošetřovat strop mezi prvním a druhým nadzemním podlažím," dodal Lajksner. Při rekonstrukci se podle něj žádný poklad najít nepodařilo, pokud za něj nelze počítat zapomenutou studnu v místech bývalé konírny. Je hluboká asi 15 metrů, voda je do výšky pěti metrů. I ji čeká oprava a voda se bude používat k zalévání zahrady.

Liebiegův palác se stane místem setkávání lidí od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Uvnitř paláce bude velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a bude tam i kavárna či zahradnický klub s keramickou pecí a skleníkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, stavby, správa, památky, Liberec, palác, Johann Liebieg, rekonstrukce, trám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Liebiegova paláce se prodraží a bude trvat déle  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.