Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec má v plánu projekty za více než 5 miliard. Nejdražší bude bazén

V plánu investic s výhledem do roku 2030 má město Liberec projekty za bezmála 5,5 miliardy korun. Nejdražším projektem by měla být rekonstrukce plaveckého stadionu. Její cena by se měla pohybovat okolo 700 milionů korun. Začít by měla příští rok.

Seznam investic ale není uzavřený, průběžně se bude měnit podle potřeb města. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník. „Smyslem nového investičního plánu je v podstatě vytvoření zásobníku projektů, který by každé vedení města mělo mít a průběžně aktualizovat. A zároveň vybírat a realizovat ty, které jsou připravené a zajištěné finančním krytím," uvedl Zámečník.

Takřka s jistotou lze podle ekonomického náměstka primátora Zbyňka Karbana (ANO) říci, jaké investice se budou dělat letos a v příštím roce. Pro tyto dva roky se počítá s investicemi za 1,585 miliardy Kč. "Do roku 2022 máme plán investic v poměrně přesných obrysech i navzdory tomu, že meziroční pokles příjmů o 200 milionů kvůli pandemii zkrátka bude znát. Co se týká letošního a příštího roku, vycházeli jsme z aktuálního rozpočtu města i rozpočtového výhledu, který bych rád už v květnu prezentoval i všem zastupitelům,“ uvedl Karban.

Do příštího jara by měla skončit nynější přestavba Liebiegova paláce na komunitní centrum za více než 200 milionů korun, letos se začne modernizovat parkoviště v Pastýřské ulici za 30 milionů a stavět vodojem Horská s přivaděčem za 65 milionů. Dokončit by se letos měla rekonstrukce Vítězné ulice za 20 milionů korun.

Pro příští rok je kromě bazénu v plánu zahájení výstavby domů se 49 sociálními byty Na Žižkově za 172 milionů, rekonstrukce úřednické budovy Uranu za 84 milionů, výstavba silnice Nová Pastýřská za 46,5 milionu a zahájení úprav sídliště v Ruprechticích v části Třešňová a Rychtářská za 41 milionů.

Investiční plán pro další léta zahrnuje protipovodňová opatření za 150 milionů, vybudování výstavního pavilonu v areálu výstaviště za 190 milionů či vytvoření náplavky v centru města za 50 milionů. Zhruba stejná částka bude potřeba i na rekonstrukcí Tržního náměstí a také na vybudování cyklotrasy ve směru na Hodkovice. Dalších 40 milionů korun si odhadem vyžádá postavení sběrného dvora v Růžodole a kolem 20 milionů revitalizace lesoparku Hlávkova.

Pro každý rok se počítá i s příspěvkem na zlepšení stavu silnic a chodníků, podle primátora by v součtu mělo jít zhruba o čtyři miliardy korun. V plánu jsou i investice do škol, pro letošní rok je největší rekonstrukce ZŠ Na Výběžku za 31 milionů a pro příští oprava mateřské školy Malínek za 60 milionů. Ve výhledu pro další roky jsou nejdražší modernizace ZŠ Sokolovská za 150 milionů, ZŠ Vrchlického za 140 milionů, ZŠ Barvířská za 130 milionů a ZŠ Švermova za 90 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, Liberec, projekt, investice, rekonstrukce, Jaroslav Zámečník, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má v plánu projekty za více než 5 miliard. Nejdražší bude bazén  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.