Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V lesích je nyní plno mláďat. Pejskaři by si měli své psy více hlídat

Nejen v libereckých lesích právě nastal čas mláďat. Zvyšuje se tak riziko setkání zvěře se psy. Neukázněné psy, kteří nedokážou jejich majitelé spolehlivě odvolat z jakékoliv situace, by tak měli mít pejskaři raději na vodítku.

Zvěř s mláďaty se může nacházet nejen v lesích, ale také na přilehlých loukách.Pán je povinen svého mazlíčka mít stále pod svým vlivem, tj. pes, který zvěř uvidí či ucítí a vydá se jí hnát, musí být odvolatelný tak, aby se ihned vrátil zpět k pánovi a zvěř nehnal,připomíná ředitel libereckých městských lesů Jiří Bliml s tím, že pes je přirozený lovec a jeho majitel by se měl podle toho chovat a nejlépe venčit psa na vodítku.

Aktuálně se rodí mláďata téměř všech druhů zvěře, která se v našich lesích vyskytuje. Nejčastěji se ale lidé setkávají se srnčí zvěří, jejíž výskyt je běžný i v těsné blízkosti lidských obydlí. „Jdete-li tedy tišeji, nikoliv v křičícím davu lesem, můžete zaslechnout jakýsi pískot, který vydává volající srnče svou mámu, tedy srnu. V tomto případě je opravdu nejlépe svého psa dát na vodítko a v klidu odejít od tohoto místa dosti daleko, respektive pokračovat dál v cestě se psem na vodítku, komentuje Bliml.

Přestože občas podle Blimla dochází k tomu, že pes zvěř žene, daleko častější je střet s autem. „Dnes je však nejhorší lovec osobní automobil, v tomto případě dochází k mnohem častějším střetům se zvěří,“ říká ředitel.

Pokud už dojde k tomu, že pes zvěř, nejčastěji srnčí, strhne, je nutné jako první psa odvolat. Srnčí zvěř je velmi citlivá na stresové situace a přesto, že by mohla se zraněním přežít, často uhyne na stres. Každopádně je dobré kontaktovat někoho z dané honitby, což se špatně dohledává, ale kontakt na nějaký místní útulek se dohledat a kontaktovat dá, dodává.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zvěř, pes, mládě, les, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lesích je nyní plno mláďat. Pejskaři by si měli své psy více hlídat  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.