Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec bude usilovat o titul Evropské hlavní město kultury. Slibuje si od něj víc turistů

Zastupitelé města Liberec včera schválili kandidaturu města na Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028. Podle města by titul mohl přilákat více turistů a zlepšit kulturní prostředí.

Dosud za přípravu kandidatury zaplatila radnice 1,2 milionu Kč, většina z toho šla na vypracování strategie kultury pro další roky. Liberec si od případného získání titulu EHMK slibuje zviditelnění města, přilákání více turistů a zlepšení kulturního prostředí města pro život svých obyvatel.

Titul Evropské hlavní město kultury vždy na jeden rok propůjčuje Evropská unie jednomu či více evropským městům, která tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Držiteli za Českou republiku byla v roce 2000 Praha a v roce 2015 Plzeň. Znovu na Česko přijde řada v roce 2028. Které z českých měst uspěje, by mělo být známo v roce 2023.

Podle náměstka libereckého primátora pro kulturu Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) musejí nyní vypracovat přihlášku, takzvaný bid book, na což bude potřeba dalších 1,5 až dva miliony korun. Liberec na to bude mít minimálně několik měsíců. Radnice očekává, že ministerstvo kultury výzvu pro podání přihlášek zveřejní na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu tohoto roku. Konkurenty Liberce by měly být minimálně Brno, Broumov a České Budějovice. Které z českých měst uspěje, by mělo být známo v roce 2023.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky správa, kultura, Liberec, Evropské město kultury, Evropské hlavní město kultury, Evropská unie, Česko, Evropa, Ivan Langer, Praha, Starostové pro Liberecký kraj, Plzeň, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude usilovat o titul Evropské hlavní město kultury. Slibuje si od něj víc turistů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.