Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec bude znovu usilovat o památkovou ochranu Liebiegova městečka

Město Liberec se znovu pokusí získat památkovou ochranu pro lokalitu známou jako Liebiegovo městečko. Pokus prohlásit unikátní zaměstnaneckou kolonii památkovou zónou není první, v minulosti se ho ale nikdy nepodařilo dotáhnout do konce i kvůli odporu majitelů tamních nemovitostí.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) věří, že tentokrát se to podaří. Pomoci by měl i nový dotační program na obnovu historicky cenných objektů, který zastupitelé v červnu schválili a přidělili do něj dva miliony korun.

Pomoci by měl dotační program

O dotace na obnovu mohli v minulosti v Liberci žádat jen majitelé chráněných objektů v památkové zóně, teď tuto možnost radnice rozšířila. Nově město vyhlásilo městskou zónu intenzivní péče v oblasti právě Liebiegova městečka a Domoviny a o dotace budou mít možnost žádat i majitelé objektů, které nejsou na seznamu památek. Cílem zřízení nového fondu je podle městského architekta Jiřího Janďourka podpořit kvalitní rekonstrukce historicky cenných objektů a zachovat stavebně-historické a uměleckořemeslné hodnoty města.

Necitlivá rekonstrukce v Liebiegově městečku. Novou fasádu kritizuje město i veřejnost

Liebiegovo městečko patří k architektonickým i historickým klenotům města Liberec. Není divu, že je díky své jedinečnosti vyhledáván i filmaři. Nyní ale celý ráz místa zásadně narušila nová fasáda jednoho z místních domů.

„Liberec má památkovou zónu z centra města až po Lidové sady, je to zhruba plocha 2,5 kilometru čtverečních, teď bychom tam rádi přidali území, které je v České republice jedním z nejpozoruhodnějších. Vznikalo v 19. a 20. století a zahrnuje Liebiegovo městečko a část Domoviny," doplnil Zámečník.

Podle památkářů si lokalita ochranu zaslouží

Příští rok v červnu uplyne 150 let od narození Theodora Liebiega. Patří k nejvýraznějším osobnostem rodu, který se zasloužil o průmyslový rozmach Liberce i celého regionu. Je to také 200 let, co jeho dědeček Johann Liebieg, považovaný v 19. století za nejúspěšnějšího podnikatele v Habsburské monarchii, začal textilní impérium v Liberci budovat.

Návrh připravilo už v roce 2017 předchozí vedení města, ale neuspělo. Podle památkářů si ale lokalita se zhruba třemi stovkami domů ochranu zaslouží. Představuje jeden z nejhodnotnějších souborů tohoto typu v Česku.

Liebiegovo městečko bylo postaveno jako zázemí textilní továrny Johann Liebieg & Co., pozdější Textilany. Vznikalo od poloviny 19. století do 20. let minulého století a představuje jeden z nejpozoruhodnějších a nejhodnotnějších souborů tohoto typu na českém území. „Tato zcela unikátní lokalita zahradního města patří k tomu nejcennějšímu, co v Liberci máme. Jedná se spíše o nedopatření, že tato oblast už dávno není památkovou zónou," řekl již dříve Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu v Liberci.

Do návrhu městské památkové zóny Liberec zahrnul i Domovinu

Liberec do návrhu na prohlášení Liebiegova městečka za novou městskou památkovou zónou zahrnul i lokalitu Domovina. Sídliště Domovina bylo primárně určeno pro válečné vysloužilce pracující v Liebiegově továrně. Jeho architektura je velice podobná...

Radnice chce v srpnu uspořádat veřejné projednávání záměru a zastupitelstvo by podle Zámečníka mělo návrh na vyhlášení nové památkové zóny projednat nejpozději v říjnu. Konečné slovo bude mít ale ministerstvo kultury. „Byl bych rád, kdybychom tím příští rok uctili výročí celé rodiny Liebiegů, pevně věřím, že budeme po rekonstrukci otevírat Liebiegův palác jako centrum spolupráce a setkávání," dodal primátor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Filip Landa

Štítky ČR, památky, správa, architektura, Liberec, památková zóna, Jaroslav Zámečník, dotace, Starostové pro Liberecký kraj, Johann Liebieg, Česko, Theodor von Liebieg, Petr Freiwillig, Habsburská monarchie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude znovu usilovat o památkovou ochranu Liebiegova městečka  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.