Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba parkovacího domu se prodraží přibližně o 50 milionů korun

Plánovaná výstavba parkovacího domu v sousedství sídla Libereckého kraje se kvůli růstu cen stavebních prací a materiálů výrazně prodraží. Podle červnových propočtů by se mohla zvednout bezmála o čtvrtinu z původně odhadovaných 205 milionů korun na 254 milionů.

Navýšit tak bude třeba spoluúčast Libereckého kraje, víc bude kraj žádat také z evropských fondů. Mimořádně se proto 17. srpna sejde krajské zastupitelstvo, řekl novinářům liberecký hejtman Martin Půta.

Parkovací dům by měl vyřešit nedostatek míst k parkování v okolí krajského úřadu. Podle projektu zajistí místo pro 244 automobilů, z toho 144 míst je určeno pro krajský úřad a stovka pro veřejnost. Budova, která má navazovat na loni dokončený objekt podnikatelského inkubátoru, bude mít částečně zelenou střechu. Na tu kraj žádá dotaci z Operačního programu Životní prostředí, další peníze chce získat z Integrovaného plánu rozvoje města Liberec – Jablonec nad Nisou.

Vyšší spolufinancování musí schválit zastupitelstvo

„Vývoj cen je poměrně dramatický, tím navýšením ceny se dostaneme přes závazek spolufinancování, který máme schválený v zastupitelstvu, takže musíme schválit nový," řekl Půta. Kraj původně počítal se spolufinancováním do 136 milionů korun, to se teď ale zvýšilo na 164 milionů. Víc chce ale kraj podle náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti) žádat i na dotacích, místo 69 milionů by to mělo být 90 milionů korun. Aby bylo možné žádost podat, musí materiál znovu projít krajským zastupitelstvem.

Výstavba parkovacího domu je další etapou rekultivace okolí krajského úřadu. Sousední budovy a pozemky koupil v roce 2014 Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům, loni stavbaři dokončili rekonstrukci bývalé budovy dílen zhruba za 390 milionů korun. Vznikl tam podnikatelský inkubátor, v současné době je tam i velkokapacitní centrum pro očkování proti koronaviru.

Novou podobu by mělo v dalších letech dostat i zanedbané okolí budov, které dnes slouží hlavně jako parkoviště, kapacitně už ale potřebám nestačí. To by měl vyřešit parkovací dům. Po jeho dokončení by se mělo rekultivace dočkat dnešní parkoviště i nábřeží Lužické Nisy. Kraj společně s městem chtějí nábřeží proměnit v odpočinkovou zónu s přístupem k řece.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, správa, automobilová, ceny, Liberecký, Liberecký kraj, Martin Půta, krajský úřad, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, Operační program Životní prostředí, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba parkovacího domu se prodraží přibližně o 50 milionů korun  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.