Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V liberecké nemocnici zasahují policisté. Ozbrojený útok i střelba jsou součástí cvičení

V Krajské nemocnici v Liberci dnes probíhá cvičení zaměřené na možné reálné krizové situace jako je verbální agrese nebo ozbrojený útok.

Cvičení probíhá v rámci projektu, který v Libereckém kraji běží už třetím rokem. V minulém týdnu v rámci tohoto projektu například teroristé přepadli Střední zdravotnickou školu v Turnově.

Stejně jako ve školách, tak i cílem dnešního cvičení v nemocnici je zvýšení povědomí personálu o tom, jak reagovat v krizových situacích. „Provoz jednotlivých oddělení ani parkování v areálu nemocnice není omezeno. Cvičení se života v nemocnici nijak nedotýká,“ uvedl na dotaz mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Cvičení dle Řičáře probíhá ve vyklizené budově, kde se bude stavět Centrum urgentní medicíny. Zároveň upozornil, že pokud dnes lidé zaslechnou v areálu nemocnice křik nebo střelbu ze cvičných zbraní, nemusí se znepokojovat.

Nejrůznější scénáře jako útok narušeného člověka nebo teroristů i celé cvičení zajišťuje pro Liberecký kraj firma Doverville. „Při cvičení se zaměřujeme na celosvětově platný scénář pro oběti, který je: „Uteč, schovej se a bojuj“. Jde především o to, aby si posluchači v rámci zážitkové pedagogiky prožili stres spjatý se situací. Mnozí jsou pak překvapeni ze svých reakcí,“ popsala za organizátory Veronika Fáberová.

Podle vedení kraje jsou podobné projekty velmi přínosné a v reálných situacích mohou přispět k záchraně lidských životů. „Chtěli bychom ještě zintenzivnit, protože zájem ve školách je ohromný. Bohužel se proslýchá, že chce ministerstvo projekt ukončit, avšak my se domníváme, že by to byla velká chyba,“ sdělila již dříve Jiřina Princová z Krajského úřadu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KNL

Štítky nemocnice, Liberec, KNL, cvičení, policie, střelba, Krajská nemocnice Liberec, projekt, Liberecký kraj, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké nemocnici zasahují policisté. Ozbrojený útok i střelba jsou součástí cvičení  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.