Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hejnicích rapidně vzroste cena tepla. Důvodem je nečekaná výpověď dodavatele plynu

Až o polovinu si za teplo připlatí domácnosti v Hejnicích na Liberecku, změna se týká odběratelů stovek odběratelů. Důvodem je nenadálá výpověď dodavatele plynu. Pro místní to znamená zvýšení cen ročně o tisíce korun.

Týká se to 430 odběratelů, vedle domácností z 16 domů v lokalitě starého a nového sídliště také policejní služebny a zdravotního střediska. Důvodem výrazného zdražení je podle starosty města Jaroslava Demčáka to, že předchozí dodavatel plynu, společnost Lumius, nečekaně vypověděl hejnické teplárně Czech Energy smlouvu.

„Firma Lumius dala 5. října vědět, že 7. října v 7:00 odpojuje plyn," řekl starosta třítisícového města s tím, že teplárna měla nasmlouvané odběry plynu na další roky. Sehnat rychle nového dodavatele nebylo podle Demčáka jednoduché. „Vedení teplárny na to muselo okamžitě reagovat a podařilo se najít dodavatele pro malé kotelny za velmi výhodné ceny. Ale bohužel středoodběr, který potřebuje velká centrální kotelna za sídlištěm, dokázala pokrýt pouze jedna firma na trhu, a to s cenou, která je nyní šestkrát vyšší, než byly ceny smluvní," uvedl starosta. Smlouva s novým dodavatelem je podle něj uzavřená na dva roky, protože o kratší kontrakt neměl zájem.

Pro letošní čtvrté čtvrtletí měla hejnická teplárna u Lumiusu dojednanou cenu za nákup surového plynu 500 korun bez DPH za megawatthodinu, nový dodavatel ho dodá za 3166 korun. Pro další dva roky byla dojednaná cena od Lumiusu pro teplárnu 607 korun za megawatthodinu, od nového dodavatele to bude 1567 korun.

Pro obyvatele hejnického sídliště to znamená, že kvůli zdražení plynu za čtvrté čtvrtletí zaplatí v průměru za celý letošní rok podle odhadu teplárny 874 korun za gigajoule včetně DPH. Při zachování dodávek Lumiusu počítala teplárna s cenou 563 Kč/GJ. V příštích dvou letech by podle odhadu teplárny měly domácnosti platit 852 korun za gigajoule, původní předpoklad byl 580 Kč/GJ.

Starosta doporučuje navýšení záloh

Ročně platily domácnosti ze sídliště za teplo podle starosty v průměru kolem 20 000 korun, zdražení bude pro ně znamenat tisíce korun navíc. Proto Demčák doporučuje nájemníkům a vlastníkům bytů na sídlišti, aby si měsíční zálohy za teplo i teplou vodu zvedli aspoň o padesát procent.

Podle Demčáka se sice teplárna kvůli přístupu firmy Lumius obrátila na Energetický regulační úřad (ERÚ), není ale jediná takto postižená. ERÚ před několika dny uvedl, že prošetřuje dodavatele energií Bohemia Energy, Europe Easy Energy a Lumius kvůli možnému nefér jednání na trhu s energiemi. V případu Lumiuse je to právě kvůli nečekanému ukončování smluv na dodávky plynu zejména velkým odběratelům. Jednatel Lumiusu Pavel Miklas se ve svém dřívější vyjádření odkázal na zářijové oznámení firmy na jejích webových stránkách. V něm se píše, že "s ohledem na bezprecedentní situaci na energetických trzích" byla společnost "nucena přistoupit k restrukturalizaci portfolia a reorganizaci své činnosti". O svém postupu prý informuje odběratele, kterých se situace týká, individuálně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, správa, byty, Hejnice, sídliště, Lumius, Liberecký kraj, Energetický regulační úřad, Bohemia Energy, Europe Easy Energy a.s., výpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hejnicích rapidně vzroste cena tepla. Důvodem je nečekaná výpověď dodavatele plynu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.