Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tolerantní učitelé s bezva přístupem. Díky nim nás to baví, říkají studentky SOŠ Jablonecká

PR článek

Střední odborná škola v Liberci vzdělává žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Ti si mohou vybrat z řady oborů od šití oděvů, přes zednické práce až po zahradnické práce a výrobu, kterou studuje Lucka s Petrou. A jak samy říkají, neměnily by.

Petře Dufkové pomohla s výběrem školy rodina. „Školu mi vybrala maminka. Chtěla mít ze mě dámu, která dělá něco pěkného,“ vzpomíná. Kvůli svému zdravotnímu hendikepu v podobě epilepsie potřebuje Petra hodně odpočinku i individuální přístup.

Zájemci o studium si mohou vybrat z řady oborů, mezi kterými je Šití oděvů, Stravovací a ubytovací služby, Zahradnické práce, Zahradnická výroba, Obchodní škola, Praktická škola jednoletá a dvouletá, Provozní služby, Dlaždičské práce, Malířské a natěračské práce, Zednické a Strojírenské práce.

Přesně to jí SOŠ Jablonecká dokáže poskytnout. „I když se mi sem původně nechtělo, hrozně mě to začalo bavit. Učitelé jsou neskutečně trpěliví, vše nám dopodrobna vysvětlí a vyjdou nám vstříc v našich potřebách,“ říká Petra.

Po třech letech je nyní vlastně smutná, že se studium chýlí ke konci. „Docela ráda bych si to zopakovala,“ přiznává s úsměvem. Podobný názor má i spolužačka Lucie Černá z Raspenavy. Aby nemusela denně dojíždět, bydlí na internátu. „Je to tady určitě lepší, než by bylo jinde. Všichni nám hodně pomáhají, i když nám třeba nic nejde,“ říká Lucie.

Každý žák má jiný hendikep a jiné potřeby. Snažíme se každému přizpůsobit a najít ideální cestu. V případě Petry jde třeba o zkrácenou dobu na praxi. Je totiž velmi důležité, aby nebyla moc unavená,“ vysvětluje učitelka Lenka Šimůnková. Podle ní je u žáků podstatné propojení učiva s praxí, díky které si žáci učivo lépe zapamatují a získají důležité návyky.

SOŠ Jablonecká, liberecká škola, která dává žákům šanci zažít úspěch

Střední odborná škola v Liberci je specifická v mnoha ohledech. Nejen tím, že nabízí vzdělávání žákům se specifickými potřebami, ale také mnohým z žáků umožní poprvé v životě zažít úspěch.

Studium na SOŠ Liberec, Jablonecká 999 je podmíněné doporučením školského poradenského zařízení. Veškeré informace naleznou zájemci na webu www.sosliberec.cz.

Spokojená je Lucka i s prostředím internátu, který se navíc nachází přímo v areálu školy. „Je to velká výhoda, že po škole nemusím nijak daleko cestovat,“ doplňuje.

Obě kromě studia navštěvují také kroužek floristiky, ve kterém se naučily například vázat dušičkové věnce nebo tvořit vypichované misky. „Floristika je jedním z předmětů, ale tam se aranžování věnujeme jen okrajově. Kroužky umožňují žákům zdokonalovat své dovednosti a posouvat se dál,“ vysvětluje Šimůnková. Škola studentům nabízí řadu bezplatných rukodělných i sportovních kroužků.

A třeba kroužek floristiky nezastavila ani složitá doba pandemie. „Bylo to náročné, ale nechtěli jsme ho zrušit. Žáci si vyzvedli balíčky s materiálem a kroužek probíhal online,“ uvádí učitelka.

Petra by si dle svých slov uměla představit, že by po škole pracovala například v květinářství. Škola ji baví natolik, že ve volném čase doma vyrábí věnce pro rodinu a známé. „Uplatnění na trhu práce hodně závisí na možnostech každého žáka. Máme například absolventa, který založil vlastní firmu. Jiní bývalí studenti dochází například do chráněných dílen,“ dodává Šimůnková s tím, že při hledání zaměstnání spolupracuje škola například s libereckým sdružením Tulipán.

„Většina žáků však stále nalézá uplatnění na běžném trhu práce a to podle zaměření jejich oborů. V současné době je například velký zájem o absolventy strojírenského oboru, ale neztratí se ani ostatní žáci. Rádi se pak do školy vrací a tak víme jak se jim daří," uzavírá.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SOŠ Liberec

Štítky Liberec, Liberecký, SOŠ Liberec, škola, vzdělávání, studium, Lucie Černá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tolerantní učitelé s bezva přístupem. Díky nim nás to baví, říkají studentky SOŠ Jablonecká  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.