Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOŠ Jablonecká, liberecká škola, která dává žákům šanci zažít úspěch

PR článek

Střední odborná škola v Liberci je specifická v mnoha ohledech. Nejen tím, že nabízí vzdělávání žákům se specifickými potřebami, ale také mnohým z žáků umožní poprvé v životě zažít úspěch.

Vzdělání je přizpůsobeno žákům se speciálními vzdělávacími potřebami v souvislosti s jejich hendikepem. „Naše speciální škola neodpovídá běžnému vzdělávacímu proudu, nabízíme vzdělání mladým lidem s různým typem zdravotního nebo mentálního hendikepu,“ uvedl ředitel Milan Adamec a pokračoval: „V tomto smyslu jsme jedinečnou školou zaměřenou na tento segment žáků, kteří mají v hlavním vzdělávacím proudu obtíže.“

Na SOŠ Liberec studují žáci z Libereckého, Ústeckého i Středočeského kraje.

V této škole kladou důraz zejména na individuální přístup k žákům. „Naše škola je malá, výuka probíhá v menších skupinách. Ve třídách je maximálně 14 dětí, na odborný výcvik pak deset,“ přiblížil ředitel. Díky tomu se mohou všichni speciální pedagogičtí pracovníci maximálně věnovat každému žákovi.

Mnozí žáci na SOŠce vůbec poprvé zažijí úspěch a radost z činnosti. „Někteří naši žáci se setkali s řadou neúspěchů a u nás mají možnost poprvé naplno využít motorické dovednosti a zažít, když se jim něco povede.“

Právě Stravovací a ubytovací služby patří mezi nejatraktivnější obory.

Uchazeči si mohou vybrat z celé řady zajímavých oborů. V nabídce převažují zejména řemeslné obory. Škola nabízí vzdělávání v oblasti Šití oděvů, Zahradnické práce, Dlaždičské práce, Provozní služby, Zahradnická výroba, Malířské a natěračské práce, Zednické práce, Strojírenské práce a Stravovací a ubytovací služby. Škola také nabízí žákům řadu volnočasových aktivit jako jsou sportovní kroužky nebo rukodělné činnosti.

Škola představuje jednotlivé obory i formou videí. Více jich najdete na jejich Youtube kanále.

Nabízí i praktické vzdělání pro život

I žáci s výraznějšími hendikepy jsou na škole vítáni. Mohou zde studovat Praktickou školu jednoletou nebo dvouletou. „Tuto školu navštěvují zejména žáci s kombinovaným tělesným a mentálním postižením. Škola je zaměřená na posílení samostatnosti a sebeobsluhy. Je to příprava na běžný život s maximální mírou soběstačnosti,“ komentoval Adamec. Obchodní škola je pro změnu zaměřena na základy ekonomiky, účetnictví a hospodaření.

Že jsou žáci SOŠ Jablonecká opravdu šikovní, se může přesvědčit i široká veřejnost. Škola má vlastní zahradnictví, kde žáci nejen pečují o rostliny, ale také tvoří květinové dekorace, věnce, vázané kytice apod. Zahradnictví je otevřeno ve všední dny od 10 do 15:30, v pátek pak jen do 15 hodin.

Přihlášku na SOŠ Liberec je možné podat do 1. března 2021. Její součástí musí být doporučení školského poradenského zařízení. Bližší informace najdete na webu školy www.sosliberec.cz. Přijímací řízení probíhá bez zkoušek. V případě obchodní a praktické školy ale předchází přijetí motivační rozhovory s uchazeči.

Jsme pyšní na každého absolventa, který najde zaměstnání

Absolventi SOŠ Jablonecká nachází uplatnění u širokého spektra zaměstnavatelů. Velká část žáků sice pracuje v chráněných pracovištích, škola se ale snaží umožnit absolventům i uplatnění na běžném trhu. „Jsme pyšní na každého žáka, který si najde zaměstnání. “

Dny otevřených dveří se v případě příznivé epidemiologické situace uskuteční 10. února od 10 do 17 hodin.

Pro přijetí na SOŠ Jablonecká je ovšem nutné doporučení školského poradenského zařízení. Bez něj není možné uchazeče přijmout. „Paradoxně se tak uchazeč, který by k nám chtěl nastoupil, ale nemá příslušné doporučení, může přihlásit na jakoukoliv střední školu, ale k nám ne,“ vysvětlil ředitel školy.

Proto je vhodné s dostatečným předstihem toto doporučení zajistit a dodat jej společně s přihláškou.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SOŠ Liberec

Štítky Liberec, Liberecký, SOŠ Liberec, škola, vzdělávání, Liberecký kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOŠ Jablonecká, liberecká škola, která dává žákům šanci zažít úspěch  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.