Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Frýdlant se dočká sběrného dvoru. Město odkoupilo areál bývalé pily

Město Frýdlant získalo v dražbě areál bývalé pily. Poslední průmyslovou rozvojovou plochu ve městě chce přetvořit na sběrný dvůr, případně i kompostárnu.

Dnes má město pro svých 7500 obyvatel jen sběrné místo, o sběrný dvůr přišlo po záplavách v roce 2010. Areál byl v aktivní záplavové oblasti a tento typ provozu tam už nemohl zůstat, řekl starosta Jiří Stodůlka.

Nově získaný areál o rozloze zhruba 8000 metrů čtverečních navazuje podle starosty na městské pozemky o rozloze asi 3000 metrů čtverečních, kde je i hlavní přítok kanalizace na čistírnu odpadních vod. „Stát čím dál tím víc přitvrzuje v oblasti odpadů a město potřebuje sběrný dvůr a plochu, kde můžeme uložit výkopek z našich staveb, kde můžeme uložit trávu, větve a připravovat třeba kompostárnu. Proto jsme se rozhodli areál koupit," dodal Stodůlka.

Za areál zaplatilo město přes pět milionů korun

Pozemek prodával správce konkurzní podstaty v dražbě. „My jsme na nákup měli 8,5 milionu korun, ale nakonec se nám to podařilo vydražit za 5,7 milionu, což je korektní cena," poznamenal starosta. Městská rada podle něj na nákup schválila limit 7,5 milionu korun, zastupitelé přidali další milion. Částku ale radnice držela v tajnosti v obavě ze spekulantů. Podobně chtělo město před třemi lety koupit bývalý areál textilky Slezan, strop nastavený na 3,6 milionu korun tehdy ale nestačil a areál získal jiný kupec za 4,63 milionu korun.

Frýdlant má propracovaný systém sběru a likvidace odpadu, od roku 2016 zvedl poplatek za komunální odpad na 790 korun ročně, což je v kraji zatím nejvíce. Důsledným tříděním si ale lidé mohou platbu snížit a jsou i takoví, kteří neplatí nic. „Lidé mohou třídit nejen do kontejnerů. Třídí také doma do pytlů plasty, papír a kartony od nápojů, dostávají za to zpátky peníze a v dalším roce platí o to méně. Třeba za kilo papíru vracíme zpátky tři koruny," řekl Stodůlka.

Každý ve městě, kdo je zapojený do pytlového sběru, může nyní požádat město o kompostér. „Radnice přes zimu kompostéry nakoupí a na jaře je bude rozvážet do domácností. Měl by se tím snížit podíl trávy a větví v komunálním odpadu, abychom ho nemuseli likvidovat," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Štítky reality, správa, odpady, Frýdlant, sběrný dvůr, Jiří Stodůlka, pila

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant se dočká sběrného dvoru. Město odkoupilo areál bývalé pily  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.