Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Greenpeace chce žalovat ministerstvo kvůli Turówu, protože nechce zveřejnit informace ze smlouvy

Organizace Greenpeace je připravena žalovat Ministerstvo životního prostředí kvůli údajnému utajování informací. Dle Greenpeace odmítlo MŽP zveřejnit informace z připravované česko – polské smlouvy ohledně těžby v dole Turów. Pokud ministerstvo informace nezveřejní, podá ekologická organizace kromě rozkladu také správní žalobu.

„Podle úřadu 'neexistuje žádný obsah smlouvy, o němž by bylo formálně dohodnuto, že je neměnný a bude v této podobě předložen k podpisu smluvním stranám‘. To odporuje předchozím vyjádřením ministra životního prostředí Richarda Brabce,“ uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Na začátku října ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že smlouva je prakticky hotová. České a polské straně se ale nepodařilo najít společný pohled na délku trvání smlouvy. Názory obou stran na její délku se měly rozcházet v řádu let. „My nechceme couvnout. Ta linie je daná tím, jak chceme, aby ta smlouva dlouho trvala. Zůstává ale faktem, že v současné době je ta smlouva v podstatě hotova. Je i právně vyladěna,“ uvedl dříve ministr Richard Brabec.

Poláci chtějí v Turówu těžit až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a dosáhnout hloubky 330 metrů. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen ztráty pitné vody, ale i zvýšení prašnosti, hluku a poklesu terénu.

Zástupci Greenpeace jsou toho názoru, že argumentace ministerstva odporuje zákonu. Navíc podle nich mají lidé právo vědět, co vláda vyjednává, zejména pak ti, co žijí v blízkosti dolu. „O informace o smlouvě žádala organizace Greenpeace podruhé, proti prvnímu odmítnutí podala i rozklad, proto nyní podává kromě dalšího rozkladu i opatření proti nečinnosti,“ komentoval Hrábek.

Raději jednání než soud. Kraj chce, aby vláda dál jednala o Turówu

Zastupitelé Libereckého kraje vyzvali ministry životního prostředí Richarda Brabce a zahraničí Jakuba Kulhánka z končící vlády, aby pokračovali v jednání s Polskem o smlouvě, která má řešit fungování polského dolu Turów, jeho dopady na české obce...

Uzavírání smlouvy je absurdní

Dle koordinátorky uhelné kampaně Greenpeace Nikol Krejčové je neslýchané, že smlouva doposud nebyla zveřejněna. „Ministerstvo stále tají podmínky, které si klade pro stažení žaloby proti Polsku umožnit tak další těžbu, která ničí životní prostředí a kvalitu života lidí na českém území. Mnohokrát bylo v médiích deklarováno, že je smlouva s Polskem hotová a že se pouze čeká na finální domluvu ohledně délky jejího trvání,“ uvedla Krejčová. Greenpeace zároveň považuje uzavírání smlouvy s polskou stranou ve chvíli, kdy Polsko nerespektuje rozhodnutí soudu ani unijní právo, za bezpředmětné a absurdní.

Dle unijního soudu má Varšava platit pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun), jelikož se nepodřídila předběžnému opatření okamžitě ukončit těžbu v dole, a to až do konečného rozhodnutí v této věci. Polská vláda přesto odmítla těžbu přerušit a žádnou pokutu neplatí.

Česká a polská strana vyjednávala o smlouvě do konce září, kdy jednání skončila neúspěchem. Podle českých politiků chtělo Polsko mít možnost vypovědět smlouvu po dvou letech a Česko požadovalo trvání smlouvy po celou dobu těžby. „Jednání o česko-polské dohodě bohužel nedospěla ke shodě. Doslova ztroskotala na jednom sporném bodě, a tím je délka trvání bilaterální smlouvy, po kterou ji nebude možné ani jednou stranou vypovědět,“ řekl před pár dny hejtman Martin Půta.

Na konci října vyzvalo zastupitelstvo Libereckého kraje ministry životního prostředí Richarda Brabce a zahraničí Jakuba Kulhánka, aby v jednáních s polskou stranou pokračovali. Podle vedení kraje je daleko lepší jít cestou dohody než se soudit kvůli vzniklým škodám.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky turow, liberecký kraj, jednání, dohoda, Polsko, Greenpeace, těžba, Důl Turów, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Richard Brabec, ministr životního prostředí, Jakub Kulhánek, Martin Půta, Vláda Polské republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Greenpeace chce žalovat ministerstvo kvůli Turówu, protože nechce zveřejnit informace ze smlouvy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.