Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na ještědské lanovce mělo dojít k destrukci lana. To je podrobeno každé dva roky zkoušce

Tažné lano lanovky na Ještěd prochází každé dva roky defektologickou zkouškou. Naposledy bylo zkontrolováno loni v listopadu, uvedly České dráhy v tiskové zprávě.

Lanová dráha na Ještěd má předepsaný systém pravidelných prohlídek, kontrol a revizí, uvedly České dráhy v reakci na nehodu. Denně se provádí vizuální prohlídka zařízení s vyzkoušením bezpečnostních prvků. Každé pondělí se koná pravidelná údržba zaměřená na odstranění případných závad, mazání zařízení a další drobné opravy.

Při pádu jedné ze dvou kabin lanovky na Ještěd zahynul průvodčí. Podle informací České televize došlo k destrukci tažného lana.

Každé dva týdny projde lanovka větší prohlídkou a jednou měsíčně komplexní kontrolou s protokolárními zápisy. Velké revize se dělají na lanové dráze dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim mezi letní a zimní sezonou.

Poslední kontrola proběhla před rokem

„Lana mají předepsanou defektoskopickou kontrolu, která se provádí u nosného lana každé tři roky a u menších lan, tažného a přítažného, každé dva roky," popsal údržbu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Poslední kontrolou prošlo tažné lano loni v listopadu. „Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022," dodal mluvčí.

V Liberci spadla dnes odpoledne kabina lanovky na Ještěd. Při tragické nehodě zemřel průvodčí z jedné kabiny, záchranáři evakuovali cestující a průvodčí druhé kabiny. V ní cestovalo patnáct lidí, všechny se podařilo nezraněné dostat dolů, nyní...

Při dnešním pádu jedné ze dvou kabin lanovky zahynul průvodčí, který jel v kabině sám. Z druhé kabiny, která zůstala po nehodě stát asi 15 metrů nad zemí, museli záchranáři evakuovat 13 cestujících a druhého průvodčího. Ani jeden ze zachráněných nebyl zraněný. Příčiny tragédie zatím nejsou známé. Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky nehoda, turistika, železnice, lanovky, Ještěd, Liberec, České dráhy, lanová dráha, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ještědské lanovce mělo dojít k destrukci lana. To je podrobeno každé dva roky zkoušce  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.