Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tramvaje opět pojedou až do Vratislavic. Výluka končí o víkendu

Výluka na tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem o víkendu alespoň částečně skončí. Úpravy v úseku od zastávky U Lomu až do výhybny ve Vratislavicích se chýlí ke konci, mezi Libercem a Vratislavicemi tak od soboty opět pojedou tramvaje. Dál do Jablonce pak budou pokračovat autobusy.

Právě opravovaný úsek byl posledním v zemi, kde ještě tramvaje jezdily po kolejích s metrovým rozchodem. Úsek do Vratislavic už prošel modernizací, která přišla bez DPH na zhruba 95 milionů korun. Nově má trať drážní rozchod 1435 milimetrů. „O víkendu tam už proběhla testovací jízda, proběhla úspěšně a bez komplikací," řekl náměstek primátora Jiří Šolc. Dál bude podle něj pokračovat příprava modernizace navazujícího úseku do Jablonce nad Nisou, která by měla skončit v dubnu 2023 a přijde podle odhadů bez DPH na dalších 591 milionů korun.

„Tramvaje s cestujícími vyjedou do Vratislavic 6. listopadu, od 8. listopadu pak bude uzavřena Tanvaldská ulice mezi Hedvábnou a Pivovarskou, ŘSD tam bude dělat nové povrchy a zároveň se bude opravovat povrch na přejezdu Nová Ruda," doplnil provozně technický ředitel libereckého dopravního podniku Ludvík Lavička. Dopravní podnik podle něj zároveň dokončuje přípravu dokumentace k veřejné soutěži na dodavatele modernizace trati dál do Jablonce, vyhlásit ji chce koncem týdne.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Naposledy se kompletně rekonstruovala v 70. letech. Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se už do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. V Jablonci je v plánu ještě prodloužení trati o dalších zhruba 800 metrů na nový dopravní terminál, který má vyrůst v Kamenné ulici.

V Liberci jezdí tramvaje s drážním rozchodem 1435 milimetrů od roku 1998, kdy prošla rekonstrukcí trasa vedoucí napříč krajským městem z Lidových sadů do Horního Hanychova. Od Viaduktu do Lidových sadů jsou tři kolejnice, což umožňuje i speciální jízdy historických tramvají s metrovým rozchodem. Změna rozchodu na Jablonec tak už jen provoz sjednotí. Jednou z výhod změny bude i to, že při opravách trati bude možné používat drážní vozidla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky ČR, MHD, stavby, firmy, DPMLJ, Liberec, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Jablonec nad Nisou, Jiří Šolc, Evropská unie, Ředitelství silnic a dálnic, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaje opět pojedou až do Vratislavic. Výluka končí o víkendu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.