Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecká zoo doufá, že ji nový zřizovatel pomůže s rozvojem

Od ledna příštího roku by zoo měl od města převzít kraj. Vedení ZOO si od změny zřizovatele slibuje, že jí pomůže v rozvoji. Proti je od počátku opozice.

Ředitel zahrady David Nejedlo odhaduje, že na investice by mohli získat během deseti let kolem půl miliardy korun. Mezi hlavní důvody směny patří, že zoo a botanická mají nadregionální význam a většina návštěvníků je mimolibereckých. Naopak klienti domovů seniorů jsou hlavně obyvatelé města. Zoo si od směny také slibuje, že jí pomůže v rozvoji, na který město nemá peníze. Zahrada investičně živoří minimálně posledních deset let. „Za mě to není tak, že se město zbavuje zoologické a kraj si bere zoologickou. Tady došlo po dlouhých letech konečně k dohodě o společném financování a společném rozvoji těch organizací mezi městem a krajem," řekl dnes Nejedlo novinářům.

Krajští zastupitelé schválili směnu majetku s městem. Liberec bude o převodu znovu jednat

Liberečtí krajští zastupitelé schválili směnu majetku s městem Liberec dohromady za tři čtvrtě miliardy korun. Liberecký kraj by měl od Nového roku převzít od města zoologickou a botanickou zahradu, na oplátku Liberci daruje domovy seniorů na...

Převod zoo z města na kraj je součástí rozsáhlejší směny. Liberecký kraj by měl převzít od Liberce kromě zoo i botanickou zahradu, na oplátku městu daruje domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích. Kraj tak účetně získá majetek za více než 700 milionů, Liberec zhruba za půl miliardy.

Podle něj by kraj v jejich případě měl od 1. ledna převzít odpovědnost za provoz zoo, což pro příští rok značí částku zhruba 65 milionů korun. „A přislíbil i investice podle připravenosti projektů. Město tím přesunem organizací ušetří několik desítek milionů ročně, tak 25 milionů po dobu deseti let bude do zoologické i botanické zahrady dávat na investice. Tím pádem ale bude spolurozhodovat i tom, jak budou investice uplatněny a kam se bude ubírat rozvoj zoologické zahrady," uvedl Nejedlo.

Doufá, že nastane situace jako před zhruba 25 lety, kdy stát převedl zoo na město. „Kolem roku 1995 bylo období zhruba osmileté, kdy se do zahrady investovalo. A my trochu doufáme, když teď zoologickou zahradu získá nová samospráva ve spolupráci s tou původní samosprávou, takže to bude impulz, aby se tak dalších osm deset let do zahrady investovalo," dodal.

Liberecká zoo plánuje rozšíření i modernizaci

Liberecká zoo má v plánech rozšíření areálu i modernizaci zastaralých expozic. Pokud by nic neudělala, musela by omezit počet druhů chovaných zvířat. Na ploše 14 hektarů má v expozicích přes 170 druhů. Rozšíření areálu je ve fázi přípravy architektonické studie. V plánu je i přestavba pavilonů šelem, levhartů, primátů, slonince či epozice tučňáků. Ve všech případech ale zoo musí nejprve dát zpracovat projektovou dokumentaci.

POLITICKÁ KORIDA: Má město vyměnit zoo a botanku s krajem za domovy důchodců?

Je to věc, která hýbe libereckým zastupitelstvem. Má město s krajem směnit zoo a botanickou zahradu za dva domovy důchodců? Podle městského vedení obě zahrady potřebují investice a město na ne němá, opozice kritizuje, že se Liberec vzdává...

Zastupitelé kraje podmínky bezúplatného převodu majetku schválili, zastupitelé Liberce o tom budou znovu jednat na listopadovém zasedání, na říjnovém neměla koalice pro schválení dostatek hlasů a bod z jednání stáhla. Botanická zahrada i zoo jsou nejstarší v ČR, botanická je z roku 1895 a zoo z roku 1904. Proti převodu je městská opozice. Jednodušší a výhodnější variantou by podle ní bylo, kdyby se směna neuskutečnila a kraj každoročně na investice zoo i přispíval. Místo toho by měl naopak takto přispívat Liberec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky příroda, správa, zoo, Liberec, Liberecký, zoologická zahrada, investice, zahrada, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo doufá, že ji nový zřizovatel pomůže s rozvojem  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.