Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V liberecké zoo odchytávali pelikány. Do zimoviště jim pomohli kajakáři

Včera v Zoologické zahradě v Liberci proběhl tradiční každoroční odchyt pelikánů bílých. Ty pracovníci každoročně přesunují na zimní období do jejich zimoviště.

Liberecká zoo chová vedle pelikánů bílých také kriticky ohrožené pelikány skvrnozobé, ti už jsou ale dávno zazimováni. Těm už tyto nízké teploty nedělají dobře, řekl před odchytem kurátor chovu ptáků v liberecké zoo Jan Hanel. S odchytem pomáhali tradičně i muži na kajacích, kteří ptáky naháněli na břeh, protože na vodě je odchytit nejde.

Pelikány bílé v zahradě tradičně stěhují na zimoviště, až když se teploty blíží k nule a meteorologové předpovídají mrazy. „Mám takové pravidlo, že první týden v listopadu je optimální, a upravujeme to podle počasí. Už jsme je chytali i později, myslím, že jednou dokonce až v prosinci, protože byl velmi teplý podzim a začátek zimy," doplnil Hanel. Zimoviště je na opačném konci zahrady a ptáci tam zůstanou až do jara. „Je to zároveň i hnízdiště, už je tam všechno připravené, aby mohli zahnízdit a odchovat svá mláďata, každý rok se daří odchovat do pěti mláďat," dodal.

Škrábance a ranky nejsou ničím výjimečným

Odchyt pěti samců a čtyř samic není jednoduchý, ptáci, i když nechtějí ublížit, se ohánějí svými velkými zobáky a snaží se uletět. Část ptáků má ale zkrácené letky a létat nemohou, dvěma "mladíkům" se však i dnes podařilo naháněčům uniknout a přeletět na druhou stranu jezírka, odkud je zase museli zpátky nahnat kajakáři. „Váží několik kilo, takže to není žádné lehké zvíře, nesnaží se nás zranit, snaží se od nás spíš utéct," řekl zoolog. Škrábance a drobné ranky nejsou ničím výjimečným, zoologové se podle Hanela snaží hlavně nezranit ptáky.

Před lety byl přesun pelikánů na zimoviště jednodušší, to ještě neměli k dispozici jezírko vedle zahrady, ale menší ostrůvek s vodním příkopem přímo v zoo. „Je to deset let, možná víc, co jsme je přesunuli na jezírko. Byla to ta suchá léta, kdy potok vyschl. Když se to stalo poprvé, chodili nám tady po suchu zoufalí pelikáni, tak jsme se dohodli, že je zkusíme pustit na jezero. Krátce na to přišly silné deště a báli jsme se, že nám je voda odnese. Všechno se ale zvládlo a jim se tam tak daří, že už je máme každý rok na jezeře," řekl ředitel zahrady David Nejedlo.

Nejedlo věří, že podobných odchytů, jako byl ten letošní, už mnoho nebude. „Nás to úplně netěší je tady každý podzim chytat a převážet je na zimoviště. Už máme léta v plánu v rámci rekonstrukce jezera, které už to nutně potřebuje, vybudovat u vtoku potoka do jezera zimoviště jak pro pelikány, tak pro lemury," doplnil ředitel. Zvířata pak podle něj nebude nutné přenášet, do zimoviště je zaženou, případně nalákají na žrádlo. Výhodou hlavně pro lemury bude, že za pěkného počasí budou mít možnost jít ven, což dnes možné není, i oni jsou stejně jako pelikáni po celou zimu zavření.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky zajímavosti, příroda, pelikáni, zoo, Liberec, pelikán, zimoviště, ptáci, zahrada, Jan Miloslav Haněl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo odchytávali pelikány. Do zimoviště jim pomohli kajakáři  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.