Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Studenti ve Frýdlantu navrací vodu do polí. Vytvořili několik tůní

Žáci Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu se pustili do nového projektu, kterým se snaží navrátit do krajiny vodu. Vytvořením tůní narušili dřívější odvodňovací systém, který z polí odváděl vodu.

Dokud se hospodařilo na menších polích, kde byl i dostatek remízků a stromů, nebylo zadržování vody v krajině takovým problémem. „Bohužel pozdější hospodaření zemědělců v družstvech šlo cestou jinou. Z malých polí vznikaly velké lány, remízky byly rušeny a přistoupilo se i k takzvané melioraci – tedy k odvodnění půdy,“ vysvětlil ředitel SŠHL Frýdlant Miroslav Kudrna.

Nyní se lidé snaží vodu do krajiny vrátit. Žáci studijních oborů Ekologie a Agropodnikání se pustili do tvorby tůní. První vytvořili na polích u silnice na Nové Město pod Smrkem, nedaleko křižovatky na Krásný Les.

Místo nebylo vybrané náhodně. Vytipoval ho kraj na základě analýzy Agentury regionálního rozvoje. Zadržování vody v krajině je velkým tématem, na kterém se v posledních letech velmi intenzivně pracuje. Každá tůň, každý mokřad, každá remízka jsou pro pole a krajinu přínosem. Proto jsem rád, že vznikají další,“ komentoval úsilí studentů starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Vytvořené tůně jsou jen jedním z desítky opatření, které kraj rozdělil do dvou projektů dle náročnosti přípravy a výše dotace.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky Liberecký, Frýdlant, tůně, Agentura regionálního rozvoje, Jiří Stodůlka, Nové Město pod Smrkem, Krásný Les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti ve Frýdlantu navrací vodu do polí. Vytvořili několik tůní  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.