Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kraj si na výstavbu centra urgentní medicíny půjčí od Komerční banky

Liberecký kraj si na výstavbu centra urgentní medicíny půjčí od Komerční banky. Ta dala na projekt za 2,2 miliardy korun bez DPH nejlepší nabídku.

Kraj si chce půjčit 1,3 miliardy korun, z toho vyčerpat musí nejméně 700 milionů, které se budou úročit fixní sazbou 2,698 procenta. U zbylých 600 milionů je pohyblivý úrok daný tříměsíční mezibankovní sazbou PRIBOR sníženou o 0,251 procenta. Tyto peníze ale kraj vyčerpat nemusí, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Kdo postaví Centrum urgentní medicíny za více než dvě miliardy? Nemocnice hledá dodavatele

Je to zakázka, jaká v Liberci nemá obdoby. Nové Centrum urgentní medicíny v areálu nemocnice má stát víc než dvě miliardy. Kdo ho postaví? To se ještě neví, nemocnice teď hledá generálního dodavatele ve výběrovém řízení. Nabídky mají být podány...

Liberecký kraj dostal podle Miklíka nabídky od tří tuzemských bank, jednal také s Evropskou intenzivní bankou, její nabídka byla ale výrazně vyšší. „Očekával jsem, že úrokové podmínky budou horší, nabídka je platná do 10. března, na konci února by tak mělo o výběru banky rozhodnout krajské zastupitelstvo," doplnil Miklík. Kraj počítá s čerpáním úvěru v letech 2022 až 2025, od roku 2026 by ho pak deset let měl rovnoměrně splácet. Doplatit by ho tak měl v roce 2035.

Kraj stále splácí úvěr z roku 2006

Kraj stále splácí úvěr, který si vzal v roce 2006 na rekonstrukci silnic druhých a třetích tříd. Splatit by ho měl do roku 2026, všechny ostatní závazky z minulosti už splatil. Z původních 750 milionů korun zbývá podle Miklíka zaplatit včetně úroků 186 milionů korun. Kraj uvažuje o jeho předčasném splacení ještě letos, úroky jsou totiž poměrně vysoké. Nastavené jsou na úrovni roční mezibankovní sazby PRIBOR, která aktuálně dosahuje 4,87 procenta. Pokud se budou daňové příjmy vyvíjet tak jako v lednu, kdy byly o 24 milionů korun vyšší, než kraj počítal, mohl by kraj úvěr letos doplatit, a ušetřit tak.

Soutěž na centrum urgentní medicíny vyhlásí na podzim. Stavba by měla začít na jaře

Výstavba centra urgentní medicíny (CUM) by měla začít na jaře. Zhotovitele šestipodlažního pavilonu za více než 3 miliardy bude liberecká nemocnice hledat nejspíše na podzim.

Výstavbu nového Centra urgentní medicíny v Liberci připravuje Krajská nemocnice Liberec už přes deset let. Nový objekt nutně potřebuje - chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 38 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Nejmladší budovou je lékárna, i ta je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje případně rozšiřuje.

Nemocnice už vypsala soutěž na dodavatele stavby, uzávěrka přihlášek je 17. března. Vedle Libereckého kraje, který dá mimo 1,3 miliardy z úvěru na stavbu dalších 800 milionů z vlastního rozpočtu, se na financování stavby bude podílet také sama nemocnice a města Liberec a Turnov, která jsou menšinovými spoluvlastníky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky správa, stavby, nemocnice, banky, úvěr, Liberecký, lékařství, Liberecký kraj, Komerční banka, Zbyněk Miklík, banka, Prague InterBank Offered Rate, Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj si na výstavbu centra urgentní medicíny půjčí od Komerční banky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.