Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Uprchlíkům pomáhá i potravinová banka. Aktuálně nejvíc chybí oleje a toaletní papír

Potravinové bance v Liberci chybí aktuálně oleje a také toaletní papír. Tenčí se i zásoby trvanlivých potravin, jako jsou těstoviny, luštěniny, rýže, ale také masové konzervy, paštiky nebo hotová jídla, řekl ředitel liberecké potravinové banky Josef Vlček. Spotřeba potravin a drogerie se podle něj výrazně zvýšila už s koronavirem, s uprchlíky z Ukrajiny se ale zdvojnásobila, neustále podle něj drnčí telefony a přicházejí další požadavky.

„Mysleli jsme si, když nastal covid, že už se to nedá překonat, ale dá, to jsme zjistili v tyto dny. V rámci covidu jsme byli tak na 50 procentech toho, co se děje teď, nic podobného jsme v bance nezažili. Třeba včera jsme přijali 3,5 tuny zboží a odhaduji, že dvě až 2,5 tuny odtud zase odešly," doplnil Vlček. V bance pracuje deset lidí, připravují balíčky, v nichž jsou trvanlivé potraviny jako mouka, těstoviny, rýže, luštěniny, olej, ale také třeba pečivo, ovoce, zelenina a mléčné výrobky, pokud jsou k dispozici.

Za necelý rok zachránila 65 tun nábytku. Nábytková banka pomáhá lidem v nouzi

Už rok působí v Liberci nábytková banka, která ale působí pro celý Liberecký kraj. Za tu dobu pomohla zachránit 65 tun nábytku, který by jinak skončil v kontejnerech. Nyní ho využívají lidé ve finanční nebo sociální nouzi.

Trvanlivé potraviny pro potravinové banky zajišťují zejména jarní a podzimní potravinové sbírky v obchodech. Lidé a firmy podle Vlčka pomáhají i mimo tyto sbírky. „Pomáhají nám obyvatelé z Liberce a okolí, že zavolají, co potřebujeme, a přivezou třeba pár tašek nebo bednu, pomáhají i firmy. Minulý týden jsme se domluvili s turnovským Ontexem, přivezli nám deset palet plenek, to je skvělé, protože je můžeme dávat těm maminkám, které přicházejí často s malými dětmi, a pleny jsou vysoká položka, kterou nemají," řekl. Dary je podle něj možné bance poslat třeba i prostřednictvím e-shopů, které je do banky rovnou dovezou. „To zatím lidé moc nevyužívají," dodal ředitel banky.

S přílivem válečných uprchlíků z Ukrajiny a nutností zabezpečit pro ně potraviny a další zboží se ale podle Vlčka rozhodně nemění zásobování sociálně slabých, kterých s koronavirem a rostoucími cenami v obchodech v Česku dál přibývá. „Všem našim odběratelským organizacím šla informace, že pro ně fungujeme dál, pro ně se nic nemění, standardní chod banky běží dál, o to je to samozřejmě náročnější," doplnil. S přípravou balíčků tak podle něj v bance pomáhají i kamarádi a lidé z charitativních organizací.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2013, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 60 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. „Jsou mezi nimi různé charity, azylové domy, ale také dětské domovy nebo sociální odbory měst," řekl Vlček. Loni se podle něj bankou doslova prohnalo 343 tun potravin a drogistického zboží, to je o polovinu víc než v roce 2020.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka LK

Štítky Ukrajina, sociální, potraviny, boje, Liberec, banka, jídlo, Josef Vlček, COVID-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíkům pomáhá i potravinová banka. Aktuálně nejvíc chybí oleje a toaletní papír  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.