Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec letos uklízel rekordní počet dobrovolníků. Velkou část tvořily děti

V rámci celorepublikového úklidu se letos tradičně konala akce Ukliďme Liberec, tentokrát s rekordní účastí těch, kteří se již zapojili, nebo teprve zapojí; úklid totiž ještě nekončí. Dobrou zprávou je, že ubývá tzv. černých skládek.

Po pauze způsobené pandemií koronaviru opět město Liberec podporovalo dobrovolníky, kteří se zapojili do úklidu. „Událost tradičně láká velké množství lidí se zájmem o životní prostředí a ani letošní rok nebyl výjimkou,“ řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Úklid probíhal celý duben, hlavní úklidový den připadl na 2. dubna. Některé skupiny dobrovolníků mají však akci naplánovanou ještě v průběhu dalšího měsíce.

Malí dobrovolníci

Počet osob, které se do akce zapojily, nebo se teprve zapojí, je letos rekordní. Z 2 400 dobrovolníků tvořily velkou část děti, těch bylo 1 800.

„Taková účast je absolutním rekordem za doby, kdy Statutární město Liberec úklidové akce podporuje. Dobrovolníci a žáci škol, kterých se zapojilo velké množství, se pohybovali v různých částech města,“ uvedla mluvčí.

Černých skládek ubývá

Účast byla hojná, množství odpadu však nebylo tak velké. Celkem bylo nasbíráno 17 tun odpadků. „Pozitivním zjištěním je, že se nalezlo jen malé množství typických černých skládek s obsahem nábytku, praček apod. Klesl také počet nalezených pneumatik. Odpad byl spíše roztroušený ve volném prostoru nebo jen v jednotkách kusů odložen,“ sdělila Kodymová.

Zajímavé nálezy

Dobrovolníci našli kromě běžných odpadků, jako jsou třeba sáčky, PET lahve, plechovky či skleněné lahve také zajímavé předměty: torzo bazénu, nákupní košík, kapotu auta, záchodovou mísu, tiskárnu, hromadu obalového igelitu, umyvadlo, osobní váhu, koloběžku, pánské i dámské spodní prádlo aj.

„Asi nejzajímavějšími nálezy byly bankovky a cestovní pas,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Liberec

Štítky Liberec, úklid, jaro, odpad, dobrovolníci, černá skládka, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec letos uklízel rekordní počet dobrovolníků. Velkou část tvořily děti  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.