Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Z krajského asistenčního centra vykázali sedm uprchlíků. Žádali o dávky podruhé

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Liberci stále klesá počet příchozích. Během uplynulého víkendu však dorazila do centra skupina osob, která již dříve byla jinde registrovaná. Nárok na další pomoc v podobě dávek tak uprchlíci neměli.

Uplynul již druhý týden od doby, kdy kraj omezil víkendový provoz asistenčního centra. „Nicméně někteří  se naučili chodit o víkendech, takže jsme odbavovali za spolupráce všech složek," řekl v pondělí ředitel HZS LK Jan Hadrbolec.

Liberecký kraj ubytoval o víkendu přes padesát ukrajinských Romů

Od minulého týdne omezil kraj víkendový provoz asistenčního centra pomoci, během uplynulého víkendu však do KACPU přijelo více než padesát ukrajinských Romů. Všechny osoby se podařilo ještě ten den ubytovat i přesto, že kraj patří v republice...

Během předešlého víkendu centrum odbavilo a ubytovalo celkem 56 ukrajinských Romů. „Z minulé skupiny jich tady zbylo deset. Ostatní se po vyplacení dávky odebrali jinam," uvedl Hadrbolec.

KACPU vykázalo několik lidí

Nově přišla o víkendu do KACPU skupina celkem jednadvaceti osob. Část z nich ale už podle Hadrbolce byla registrována před časem a neměla tak nárok na další ubytování či dávky. „Byli z KACPU vykázáni, pomoc již čerpali," sdělil ředitel hasičů. Jednalo se o sedm osob.

Zbylých čtrnáct uprchlíků je podle ředitele hasičů prověřováno cizineckou policií. „V tuto chvíli čekají na odbavení," dodal. Jde především o matky s dětmi a starší osoby.

Kraj by měl přijmout zdravotně a mentálně postižené

Kraj v současnosti podle Hadrbolce redistribuuje osoby se zdravotním a mentálním postižením na podporu osob z Ukrajiny, které mají stejné postižení. Liberecký kraj by měl přijmout osmnáct osob. „Máme předběžně domluvené zařízení privátního typu, měla by to být Pampeliška ve Stráži pod Ralskem. Připravujeme k tomu veškeré náležitosti," řekl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Požadavkem kraje je obslužný personál. Potíž je v tom, že neví, kolik lidí z obslužného personálu přijede. „Osmnáct osob je plná kapacita Pampelišky a personál by pak musel bydlet někde jinde. Ale je to zatím předběžné," sdělil náměstek hejtmana. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, uprchlíci, ubytování, KACPU, uprchlík, Liberec, Petr Tulpa, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

To bude nějaký omyl,to by ti hodní Romové nikdy neudělali.Váš Romodrom.

Pondělí, 23. května 2022, 17:22Odpovědět

Z krajského asistenčního centra vykázali sedm uprchlíků. Žádali o dávky podruhé  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.