Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město Liberec nechalo ve Švermově ulici umístit radary. Zatím pouze informují

Ve Švermově ulici v Liberci, jež patří mezi dopravně nejvytíženější ve stotisícovém městě, přibyly dva radary k měření rychlosti. Zatím mají jen informativní funkci, řidiči by se i tak měli mít na pozoru.

„Jedná se zatím o preventivní radar, který by měl zabezpečit snížení hluku z dopravy a bezpečnost dětí mateřské a základní školy i všech občanů Františkova. Radar je ale plnohodnotný, může tedy i udělovat pokuty. Datové výstupy z radaru budeme mít k dispozici. A pokud by řidiči byli neschopní a neochotní dodržovat předpisy, můžeme  v uvozovkách kasírovací funkci  v radaru aktivovat. Toto bychom udělali bez upozornění," řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Podle dřívějšího dopravního průzkumu projede touto ulicí denně skoro 12 000 aut. Radary měří rychlost v obou směrech, město je sem umístilo ve čtvrtek 9. června na základě žádosti osadního výboru ze čtvrti Františkov.

„Snížení rychlosti na 40 kilometrů v hodině před několika lety nebere většina řidičů vážně. Neustálý nárůst těžké dopravy trápí okolí hlukem a vibracemi. Chodníky jsou na mnoha místech úzké a v kombinaci s intenzitou provozu není cesta touto tepnou naší čtvrti ani příjemná, ani bezpečná," uvedl osadní výbor na svém webu.

Dlouhé rovné úseky svádí řidiče k překračování rychlosti

Problematický je zhruba kilometrový, mírně klesající a převážně rovný úsek. Silný dopravní provoz v této ulici je daný i tím, že tuto silnici využívá řada řidičů při cestě do průmyslové zóny Jih.

Obdobný problém radnice loni řešila v Hejnické ulici v Krásné Studánce. To je bývalá silnice první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku v mírném klesání dlouhé rovné úseky. Tam povolenou padesátikilometrovou rychlost překračovalo přes 90 procent řidičů. Situace se zlepšila po instalování informativního radaru loni v říjnu. Podíl motoristů překračujících povolenou rychlost klesl podle údajů z radaru na zhruba deset procent.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, automobilová, správa, radar, Liberec, prevence, doprava, Františkov (Velké Kunětice), Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Liberec nechalo ve Švermově ulici umístit radary. Zatím pouze informují  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.