Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Frýdlantu se otevřela nová výrobní hala společnosti DGS. Nabídne až čtyři stovky pracovních míst

V České republice byla dosud jen jedna pobočka společnosti DGS Druckguss Systeme s. r. o., která vyrábí tlakové odlitky ze slitin hliníku a hořčíku pro automobilový průmysl. Druhá se právě otevřela ve Frýdlantu, nová slévárna poskytne až 400 míst pro zaměstnance. Myslí také na životní prostředí.

Když před pěti lety společnost promýšlela, kde postavit další výrobní závod, padla volba na Českou republiku, konkrétně na Frýdlant. Dobrá dojezdová vzdálenost z Liberce i možnost využití potenciálu tak trochu pozapomenutého regionu patřily mezi hlavní důvody, proč hala vyrostla právě na severu Čech.

„Čtyři stovky pracovních míst – což je cílový stav – na Frýdlantsku je určitě velký krok dopředu. Česká republika i Švýcarsko byly, jsou a já jsem přesvědčen, že i budou průmyslové země a otevření této investice, nové slévárny v této těžké době, je pro mě nadějí budoucího zaměření našeho regionu, který je jedním z nejvíce průmyslových v České republice,“ řekl hejtman Martin Půta.

Výrobní hala v Liberci je v provozu od roku 1991, zájem o výrobky roste a bylo potřeba rozšířit výrobu. Letos se tak k liberecké přidala i frýdlantská pobočka, která stojí nad kruhovým objezdem po levé straně ve směru na Kunratice a byla slavnostně otevřena 22. září. V současnosti je ve zkušebním provozu od června přibližně se stovkou zaměstnanců, později se personál několikanásobně rozroste. Pro místní obyvatele to představuje velkou pracovní příležitost, nebudou muset dojíždět do okolních měst a obcí za prací. Společnost navíc hodlá využít možnost spolupráce s místními firmami.

„Zkušenosti z Liberce nám potvrzují, že schopnosti a kvality českých zaměstnanců jsou stabilní zárukou budoucího rozvoje firmy DGS,“ uvedl Andreas Müller, generální ředitel mateřské společnosti DGS Druckguss Systeme.

Společnost DGS Druckguss Systeme s. r. o. je dceřinou firmou mateřské společnosti, která sídlí ve švýcarském St. Gallenu. Kromě zmíněné pobočky v Liberci – a nově ve Frýdlantu – má také dvě v Číně, Nansha a Rizhao.

Stavební práce započaly loni v březnu, již rok poté se do nové haly mohly stěhovat technologie, stroje a vybavení. Kolaudace proběhla 30. června. „Aktuálně je vše podřízeno testování technologie na všech operacích výroby strukturálních odlitků, které vyústí zákaznickými audity a následným uvolněním sériové výroby pro naše strategické zákazníky,“ vysvětlil výrobní ředitel nového závodu DGS Luboš Pfohl. V horizontu dvou až tří let by mělo dojít ke stavbě další části komplexu, poté by hala mohla zaměstnávat až 400 lidí.

„To, co se povedlo firmě DGS je opravdu zázrak a já za to děkuji, protože tomu našemu krásnému, ale v minulosti zapomínanému Frýdlantu to velmi pomůže. Nejen Frýdlantu, ale samozřejmě celému regionu. Za město Frýdlant mohu slíbit, že budeme dál pokračovat v úzké spolupráci s firmou DGS,“ uvedl starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Hlavními zákazníky firmy DGS jsou automobilky Daimler, Audi, BMW, Volkswagen a další. Výhodou odlitků společnosti DGS jsou vynikající mechanické vlastnosti s nízkou hmotností.

Šetrně k životnímu prostředí

S ohledem na životní prostředí využívají obě tuzemské pobočky technologii vakuového čištění průmyslových vod, které jsou díky tomu využívány v procesu výroby k chlazení technologií, spotřeba vody se tak daří redukovat o 70 procent. Navíc nová hala splňuje požadavky EIA (Studie posuzování vlivů záměrů na životní prostředí) a využívá nejmodernější technologie při výrobě, nepředstavuje proto zásadní zátěž pro životní prostředí. Areál zkrášluje bujná zeleň i vodní plocha.

Od louskáčků na ořechy až po odvětví automotive

Na český trh vstoupila firma DGS v roce 2000, kdy se její součástí stala původní společnost Alupress. Ta vznikla v roce 1990 jako první soukromá slévárna u nás. První výrobní prostory vznikly v liberecké teplárně, tehdy se používaly ručně ovládané stroje a závod vyráběl třeba rozvodové skříně, louskáčky na ořechy, lisy na česnek či stolové konstrukce.

Následovala nová výrobní hala, více zaměstnanců a také spolupráce s dnes již mateřskou švýcarskou společností. V roce 1998 přišly první přímé zakázky pro odvětví automotive, což opět vedlo k rozšíření provozu. Výroba se postupně zautomatizovala a švýcarský vlastník otevřel společnosti bránu do světa.

„Když tu v současné době stojím, tak mi spadl obrovský kámen ze srdce, protože ještě před rokem jsem tady stál v helmě a koukal jsem na staveniště. Vážím si rozhodnutí majitelů investovat v této nelehké době do takového projektu,“ řekl Josef Vokoun, generální ředitel liberecké pobočky DGS.

Nový závod povede Luboš Pfohl, který přes 30 let úspěšně řídil pobočku v Liberci. „Nabídka na vedení nového závodu je pro mne výzvou, při níž mohu zúročit své zkušenosti z výrobního závodu v Liberci. Uvědomuji si, že cestou k úspěchu jsou nejen nejmodernější výrobní technologie a výrobky s vysokou přidanou hodnotou, ale hlavně spokojení zaměstnanci, kteří tyto technologie udržují v provozu. Všechny naše zaměstnance vnímám nejen já, ale i celé vedení firmy jako stavební kámen budoucího úspěchu naší firmy,“ uvedl.


 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce, DGS

Štítky Liberecký kraj, Frýdlant, DGS, průmysl, automobilový, slévárna, zaměstnanost, Česko, životní prostředí, Liberec, technologie, Švýcarsko, Martin Půta, BMW, Volkswagen, Audi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Jo, to se asi otevřela, jen by mne zajímalo, kdo tam bude za takové peníze dělat ! Celý Frýdlantský výběžek je o žebrotě ! Fabriky nabízejí takové platy, že se mě ani nevyplatí vstávat ! Pořád je daleko lepší jezdit do Liberce, ale Frýdlant ? To opravdu zase bude za pár korun. Třeba to bude jiné, ale osobně tomu nevěřím.......podniky plné dementních poláků a výplaty všeobecně žalostné !

Pátek, 23. září 2022, 01:21Odpovědět

Ve Frýdlantu se otevřela nová výrobní hala společnosti DGS. Nabídne až čtyři stovky pracovních míst  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.