Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V liberecké zoo nově chovají ohrožené leguány fidžijské. Najdeme je v pavilonu tropů

V pondělí do Zoo Liberec dorazila dvojice vzácných ještěrů – leguánů fidžijských. Jedná se o zcela nový živočišný druh v kolekci zvířat liberecké zoo. Leguáni budou obývat sdílenou expozici s tilikvami obrovskými, která je umístěná v pavilonu tropů.

Leguán fidžijský je tropický smaragdově zelený ještěr obývající ostrovy Lau v souostroví Fidži v Tichém oceánu. „Spatřit ho lze i na souostroví Tonga, kam byl přibližně před 300 lety uměle zavlečen člověkem. Ve své domovině obývá především tropické nížinné lesy na pobřeží a mokřady,“ uvedla v tiskové zprávě Barbara Tesařová, mluvčí zoo. Leguáni tráví většinu dne na stromech, živí se hlavně květy, listy a ovocnými plody.

„Tito plazi jsou na pohled velmi atraktivní. Samci mohou měřit až 80 cm a na svém výrazně zeleném těle mají 2–4 bílo modré pruhy. Samice jsou oproti nim menší a celé zelené. V naší expozici máme zástupce obou pohlaví, a tak návštěvníci mohou tuto jejich výraznou pohlavní dvojtvárnost snadno pozorovat,“ popisuje leguány zooložka Petra Hnidová.

Leguánům hrozí vyhubení

Leguán fidžijský je v současnosti klasifikován podle červeného listu IUCN jako ohrožený druh a v úmluvě CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy spadá do přílohy I., do které patří druhy zvířat bezprostředně ohrožené vyhubením.

V přírodě jsou tito leguáni ohroženi především ztrátou přirozeného prostředí a také predátory, které na ostrovy zavlekl člověk, tedy toulavé kočky, promykovité šelmy nebo krysy. „Zmínění savci loví a požírají leguání vajíčka, mláďata i dospělé jedince. Mezinárodní obchod s jedinci odchycenými z volné přírody je přísně zakázán,“ doplnila Hnidová.

V Česku leguány fidžijské chovají zoologické zahrady jen v Jihlavě a Plzni. „Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA pro tento druh stanovila evropskou plemennou knihu (ESB), kterou spravuje Zoo Schönbrunn ve Vídni,“ doplnila Tesařová.

„Liberecká zoologická zahrada byla sice léta podfinancovaná, což ve spolupráci s městem v tuto chvíli napravujeme, ale po stránce odborné nikdy neztratila své renomé. Pracují tu odborníci oceňovaní i na mezinárodní úrovni a s tím souvisí i možnost chovat vzácné druhy. Jsem ráda, že do zahrady nyní přibyl další takový druh,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, zoo, zvířata, ohrožené druhy, leguán, zoologická zahrada, pavilon, Zoologická zahrada Liberec, Fidži, Tichý oceán, Tonga, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, Květa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

A tohle je lákadlo do zoo? To už můžete rovnou inzerovat hranolky s kečupem.

Úterý, 18. října 2022, 21:55Odpovědět

V liberecké zoo nově chovají ohrožené leguány fidžijské. Najdeme je v pavilonu tropů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.