Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Frýdlant změnil územní plán. Umožní výstavbu cyklostezky Heřmanička

Příhraniční Frýdlant na Liberecku změnil územní plán, aby bylo možné postavit cyklostezku na bývalé železniční trati zvaná Heřmanička. V ideálním případě její výstavba začne příští rok, vyžádá si řádově desítky milionů korun. Před třemi lety se počítalo s částkou více než 60 milionů korun.

Asi deset kilometrů dlouhá železniční trať byla postavena na přelomu 19. a 20. století z Frýdlantu do Heřmanic, kde se napojovala na síť úzkokolejek v okolí německé Žitavy. Provoz přes hranice se ale po druhé světové válce zastavil a pak už cesta končila v Heřmanicích. Kvůli havarijnímu stavu je trať mimo provoz od ledna 1976.

Obce mikroregionu Frýdlantsko ji získaly do svého vlastnictví před šesti lety s cílem vybudovat místo ni cyklostezku. Poslední, co bránilo podání žádosti na vydání územního rozhodnutí, byl územní plán Frýdlantu. „Město Frýdlant mělo v územním plánu uveden násep u Frýdlantských strojíren jako železniční stavbu. Přestože tam vlak už nejezdí a nikdy jezdit nebude. Takže dle územního plánu tam mohla mašina, cyklostezka tam ale vzniknout nemohla, To se teď změnou číslo 2 územního plánu změnilo a projektu cyklostezky Heřmanička tak nestojí nic v cestě," řekl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

Stavět by se mohlo už v příštím roce

Na projektu cyklostezky spolupracují s Frýdlantem obce Kunratice, Heřmanice a Dětřichov, přes něž trasa povede. Podle Ramzera chtějí oslovit ještě Liberecký kraj a zažádat o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „A pokud se ji podaří získat, můžeme začít po ukončení územního řízení a vydání stavebního povolení s realizací cyklostezky," dodal.

Ramzer předpokládá, že v takovém případě by mohla stavba začít už příští rok. Práce jsou naplánované na dva roky, v první fázi by se stavěla stezka z Frýdlantu do Kunratic a ve druhé by se pokračovalo přes Dětřichov do Heřmanic. Stezka bude začínat u Frýdlantských strojíren, kde chce město vybudovat parkoviště pro 60 aut.

Asfaltová cyklostezka má sloužit zejména k rozvoji turistického ruchu. „Bude možné na ní jezdit na kole, in-line bruslích, chodit, běhat. Pokud napadne sníh, klidně i běžkovat. V jejím tělese bude navíc umístěn přivaděč vody, který bude nahrazovat vodu, která zmizela po prohloubení dolu Turów a stezka má být v případě nouze i krizovým přístupem do obcí," dodal starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). . Stezka nebude podle něj osvětlená, a to nejen kvůli vysokým nákladům, ale také proto, aby umělé světlo nenarušovalo teritoria ptáků a zvířat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, železnice, rekreace, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant změnil územní plán. Umožní výstavbu cyklostezky Heřmanička  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.