Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Úrazů po pádech z elektrokoloběžek v Liberci přibývá, většina je ze sdílených

V Liberci v posledních letech přibývá úrazů po pádu z elektrokoloběžky, které vyžadují ošetření v nemocnici. Ještě před pěti lety jich bylo několik za rok, nyní okolo 20. Nejčastěji jde o poranění hlavy a většina úrazů je z nehod na sdílených elektrokoloběžkách.

Úrazů lidí, kteří jezdí na svých elektrokoloběžkách, je minimum," uvedl Jakub Kopecký, vrchní zdravotnický záchranář urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec. Vysvětluje to tím, že na sdílených elektrokoloběžkách lidé jezdí bez helmy a často podnapilí za tmy, když se vrací z restaurace. „Potom je to jízda ve vícero lidech. Tam častokrát dojde k pádu osob, protože to ten dotyčný neuřídí," uvedl Kopecký. Záchranáři se setkali i se zraněními po srážce s chodcem či autem nebo jinou překážkou. „Co vnímám jako největší problém je, že ti lidé nemívají přilbu. Když si vezmu statistiku za posledních osm let, tak úplně nejčastější bylo poranění hlavy," dodal Kopecký.

Fatální následky měl letos v polovině července v Liberci pád z elektrokoloběžky pro třiačtyřicetiletého muže, který sjížděl jel bez ochranné helmy Horskou ulici. Podle svědka se mu za jízdy otočila řidítka a muž si po pádu na asfalt vážně poranil hlavu. Na následky zranění zemřel druhý den v nemocnici.

Nehody na koloběžkách policisté registrují i v dalších částech kraje. Letos do konce července jich bylo v kraji 18, z toho 13 na elektrokoloběžkách. „Jeden člověk při nehodách koloběžek zemřel a dalších 17 utrpělo zranění," uvedla pro regionální mluvčí policie Ivana Baláková. Nehod koloběžkářů je podle ní zřejmě víc, policisté se ale dozví jen o těch závažnějších se zraněním. I podle Balákové by lidé na koloběžkách měli mít aspoň cyklistickou helmu. „V Dubici v České Lípě žena jedoucí na elektrokoloběžce přeletěla po najetí do výmolu přes řidítka na hranu obrubníku. Přilba se rozlomila, ale hlavu jí ochránila," dodala.

Jak roste počet uživatelů e-koloběžek, přibývá konfliktů s dalšími účastníky silničního provozu. Často proto, že jezdci používají chodníky. V Liberci, kde jsou jako v jediném městě v kraji sdílené koloběžky, si lidé stěžují, že je uživatelé odkládají na nevhodných místech.

Často brání v průchodnosti pěších tras a způsobují mnohdy překážku v provozu," řekl náměstek primátora Adam Lenert (ANO). Radnice se na provozu sdílených elektrokoloběžek nepodílí, problémy chce řešit vyhláškou. Podle Lenerta by ji měli zastupitelé schvalovat ještě letos. „Chceme regulovat místa, kde může být koloběžka nebo kolo parkováno, a také chceme stanovit výši pokuty za nedodržování této vyhlášky," dodal náměstek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, správa, doprava, koloběžky, Liberec, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazů po pádech z elektrokoloběžek v Liberci přibývá, většina je ze sdílených  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.