Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec plánuje výdaje přes čtyři miliardy. Největší částka půjde na bazén

Liberec pro příští rok připravuje rozpočet s výdaji, které by poprvé měly překročit čtyři miliardy korun. Největší částku vydá město na zahájení dvouleté miliardové modernizace městského bazénu.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka v rozpočtu na příští rok bude na tuto investici 550 milionů korun. Radnice pro rok 2024 připravuje schodkový rozpočet s plánovaným příjmy kolem 3,2 miliardy korun a výdaji 4,1 miliardy.

Rozdíl chce město zaplatit ze zůstatků z minulých let a úvěru, který si chystá vzít na opravu plaveckého stadionu. Rozpočet budou zastupitelé schvalovat v polovině prosince.

Druhým největším výdajem města bude podle primátora příští rok dopravní podnik (DPMLJ). V návrhu rozpočtu se pro něj počítá s částkou 454 milionů korun, což je o 45 milionů méně než letos. Rozdíl je daný hlavně investicemi dopravního podniku, na něž město letos přispělo. Například v únoru dodatečně zastupitelé schvalovali dopravnímu podniku 20 milionů na opravy terminálu MHD.

Liberec očekává, že příští rok bude hospodařit s rekordním rozpočtem

Liberec očekává, že v příštím roce bude hospodařit s rekordním rozpočtem. Podle návrhu předloženého radním počítá město s příjmy 3,45 miliardy korun. Je to skoro o tři čtvrtě miliardy více, než v jaké výši ho pro letošní rok schvalovali...

„Třetím největším výdajem jsou technické služby, kde už to rekordně roste na 272 milionů korun," uvedl primátor. Oproti letošnímu roku jde o šestnáctimilionový nárůst. Na odpady počítá město s výdaji 177 milionů, na provoz škol se 152 miliony a divadlo F. X. Šaldy by mělo dostat 145 milionů.

Na silnice a chodníky by příští rok měl Liberec vydat čtvrt miliardy korun. „A to ve struktuře, že 150 milionů jde na nové investice a 100 milionů do oprav," řekl Zámečník. Na opravy a rekonstrukce škol je v návrhu rozpočtu vyčleněno 105 milionů a počítá se i s 15 miliony na zahájení rekonstrukce kina Varšavy a 20 miliony na revitalizaci okolí přehrady, která je nyní kvůli opravě vypuštěná.

Pro Liberec byl zatím rekordní rozpočet z loňského roku, kdy příjmy přesáhly 3,181 miliardy korun a výdaje 3,002 miliardy. Letošní bude ještě vyšší. Původně byl schválený s příjmy 2,74 miliardy a výdaji 3,13 miliardy, po rozpočtových změnách by výdaje měly přesáhnout 3,35 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky správa, hospodářství, Liberec, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec plánuje výdaje přes čtyři miliardy. Největší částka půjde na bazén  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.