Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Semilský spolek vysází u nádraží novou alej, složili se na ni obyvatelé

Semilský spolek chce obnovit kaštanovou alej v Nádražní ulici. U příležitosti stého výročí od založení Československa vysadí v neděli osmadvacet jírovců.

Hlavním důvodem pro obnovu je kritický stav současných stromů. Ty jsou dle odborných posudků nemocné a celková obnova je jediným řešením. Spolek Cervus semilensis si dal navíc za cíl zrekonstruovat i chodník, který celou alejí vede. 

Po pěti letech příprav se dal letos projekt do pohybu. Vychází z občanské aktivity, a právě lidé na projekt přispívají skrze platby na transparentní účet. Celkové náklady byly vyčísleny na 840 tisíc korun. „Zatím se podařilo vybrat přes dvě stě tisíc korun a sbírka bude jistě pokračovat i po nedělní slavnostní vysádbě stromů,“ uvedl Martin Klodner ze spolku Cervus semilensis.

Náklady tvoří nejen výsadbu stromů, ale také kácení stromů starých, likvidaci pařezů nebo obnovu chodníku. Staré jírovce nyní opět nahradí kaštany. „Na žádost místních jsme chtěli zachovat stejný strom v podobě jírovce. Nově zde ale bude jírovec pleťový, který byl odborníky doporučen jako odolnější a vhodnější do těchto míst,“ dodal Klodner.

Podpořit tento projekt může každý buď příspěvkem v libovolné výši na tranparentní účet nebo například tím, že v neděli přiloží ruku k dílu a pomůže se sázením stromů. Každý kdo navíc finančně obnovou aleje podpoří, bude mít své jméno na děkovné tabulce. Můžete si také symbolicky koupit celý strom, a to za poplatek 30 000 korun. Tímto způsobem projekt podpořili město Semily i starostka Lena Mlejnková.

Foto Liberecký kraj

Štítky Cervus semilensis, Semily, obnova, alej, kaštany, stromy, strom, jírovec, Československo, Lena Mlejnková

Semilský spolek vysází u nádraží novou alej, složili se na ni obyvatelé  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.